Abu Dhabiban az IDEX-2023 haditechnikai kiállításon bemutatták az ukrán 2S22 Bohdana önjáró tarackot

2023. január 28-án az Ukrán gyártású önjáró tarack című blog-cikkünkben már tájékoztatást adtunk az ukrán hadiipar által gyártott Bohdana önjáró tarack létrehozásáról. Az eszköz teljes mértékben ukrán tervezésű, ukrán gyártású és ukrán finanszírozásban készült. Bejelentették, hogy a tarack már éles bevetésben is részt vett, és jelenleg már a sorozatgyártás beindítását tervezik.

A Bohdanaról új hírek jelentek meg, nevezetesen a közelmúltban Abu Dhabiban megszervezett IDEX-2023 kiállítás kapcsán.

A Kramatorski Nehézgépipari Gyár (KZTS) (http://www.kzts.com/) egy ukrán 2S22 Bohdana önjáró tarackot (illetve annak modelljét) mutatott be a kiállításon.

A Bohdana bemutó állványán az állt, hogy a 155 mm-es önjáró tüzérségi rendszer mindenféle terepen történő gyors bevetésre alkalmas. Számítógépesített automatikus célirányító és nyomkövető rendszerrel rendelkezik, súlya 28 tonna.

A gyártó állítása szerint az önjáró tarack percenként akár öt lövés sebességgel is képes tüzelni, a lőszerjavadalmazása pedig 20 gránát. A legénység 5 főből áll.

A megrendelő Tatra, Kraz vagy MAN teherautók alvázát választhatja a tarack hordozására.

A kiállítási modelleken és ismertető anyagokon az ukrán KrAZ 6×6 teherautó alvázán, valamint a cseh Tatra T815 8×8 alvázán mutatták be a tarackot. A vezető (irányító) fülke páncélozott az ukrán Armor cég kivitelezésében.

Oleksii Reznikov védelmi miniszter az új ukrán tüzérségi rendszer megrendelésével kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot tette: „Van egy nagyon fontos ukrán „Bohdanánk”. Már aláírtam az első szerződéseket, és ők [értsd: a gyártók] azt ígérik, hogy a következő hónapokban megteszik az első szállításokat”

Figyelemmel fogjuk követni a termék sorsának alakulását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük