Az ukrajnának szánt Abrams harckocsik „ivartalanításra” kerülnek a szigorúan titkos páncélzat miatt

Forrás: https://www.thedrive.com/the-war-zone/m1-abrams-tanks-in-u-s-inventory-have-armor-too-secret-to-send-to-ukraine

Január 26.-án Abrams tankok Ukrajnának címmel tájékoztatást adtunk arról, hogy Joe Biden az Egyesült Államok elnöke 2023. január 25-én bejelentette, hogy Ukrajnát Abrams tankokkal fogják támogatni.

Ugyanekkor szót ejtettünk arról is, hogy nem biztos, hogy ez egy jó döntés volt mivel nem egyszerű ezt a harceszközt üzemeltetni, az Abramsok hajlamosak a meghibásodásokra, és kiterjedt karbantartási szakértelmet igényelnek. Egyes források szerint egy üzemeltetett óra mögött 8 óra műszaki karbantartási igény jelenik meg.

A harcjármű az egymást követő fejlesztések „eredményeként” egyre nehezebb lett, főképpen a növekvő súlyú páncél miatt. A mai Abrams 73,6 tonna, és nehezebb, mint bármelyik versenytárs, ami korlátozhatja a manőverezési képességét. A növekvő súly növekvő üzemanyag fogyasztást is jelent: 10 gallont motorindításhoz, alapjáraton pedig akár 10 gallont mérföldenként.  Ez óriási problémát jelent, különösen azokon a helyeken, ahol kockázatos szárazföldi utánpótlási útvonalak vannak, mint pl. az ukrajnai harctér.

Az Ukrajnának küldendő verzió vélhetően az M1 lesz. Az Egyesült Államoknak M1-es tankok készletei vannak nemcsak az USA-ban, de Európában is.

Valószínűtlen azonban az, hogy az USA bevetésre kész Abramsokat küld Ukrajnának az amerikai hadsereg készletéből. Vannak olyan műszaki megoldások, amelyeket az USA nem kíván felfedni, abból kiindulva, ha esetleg az Abramsot elfogják. Mindezért az Ukrajnába küldendő változat valószínűleg egy speciálisan az ukrajnai háborúhoz módosított exportváltozat lesz.

A harckocsi páncélcsomagja az amerikai törvények szerint szigorúan titkos  minősítésű. Fejlesztésük annyira titkos, hogy még az Egyesült Államok leghűségesebb szövetségesei is nagyon nehezen, nagyon keményen és hihetetlen kivételekkel juthatnak hozzá ilyen páncélzathoz.

Az Ausztráliában, Egyiptomban, Irakban, Kuvaitban, Marokkóban és Szaúd-Arábiában használatos Abrams tankoknak semmi közük az amerikai Abramshez. A különbség a páncélzatban van.

Az USA-ban a Green Grape nevű program keretein belül kifejlesztettek egy szegényített urán (DU – azaz depleted uranium) páncélt. Ez egy nagy sűrűségű anyag, 67 %-al sűrűbb, mint az ólom, ezért tökéletes védelmet nyújt a harckocsi törzsébe és tornyába építve. Ennek azonban hatalmas hátránya: a harckocsi óriási súlya. Egyes meg nem erősített források szerint a DU mellett a páncél fejlett kerámiákat is tartalmaz.

Green Grape program szigorúan titkos Special Access Program (SAP) keretében zajlott. Az SAP-ok extra rétegű, erősen tagolt biztonsági protokollokkal védik mind a mai napig a különösen érzékeny nemzetbiztonsági információk nyilvánosságra hozatalát.

Akkor végülis milyen Abramsokat fog kapni Ukrajna?

Valószínűleg Ukrajna átalakított export verziót fog kapni, de nem szegényített urán páncélzattal. A lengyelek és más Abrams vásárlók (korábban felsorolva) Abramsai export páncélzattal rendelkeznek DU jelenléte nélkül. 

Az export üzemeltetők eszközei forrást képezhetnének az ukrán szállítás megvalósításához. Egyiptom és Szaúd-Arábia az Abrams legnagyobb üzemeltetője az Egyesült Államokat követően. Az USA-nak meg kellene győznie a két ország egyikét, azok utólagos kompenzációja mellett, hogy adományozzon tankokat Ukrajnának. Mindkét ország partnere az Egyesült Államoknak, de szoros kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal.

Lehetséges forrásként még felmerül az a lehetőség is, hogy az Egyesült Államok hadseregének több ezer régebbi Abramsa van raktáron (ebből mintegy 2300 darab át van alakítva M1A2 típusra való felminősítésnek megfelelően), amelyeket az export követelményeknek megfelelőe át lehetne alakítani, de ez kétségtelenül időigényes feladat, aminek a nagyságrendje nem hónapokban, hanem akár években határozható meg.

A páncélkérdés illetve annak megoldása korlátokat fog szabni annak, hogy az Egyesült Államok kormánya milyen gyorsan tud szállítani bármilyen Abramsot Ukrajnának, bármilyen forrásból is származzanak azok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük