A kanadai Roshel járműgyártó kifejlesztette a Senator páncélozott járművének új változatát MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – Aknaálló és Támadás Ellen Védett) konfigurációban

A Roshel kanadai cég (https://roshel.ca/)  több mint 500 Roshel Senator páncélozott járművet szállított Ukrajna harci övezeteibe. Mindezek alapján a Roshel cég felbecsülhetetlen értékű betekintést nyert a konkrét kihívásokba, amelyekkel egy járműnek harci helyzetben szembe kell nézni. Ennek alapján szerkesztették meg a Senator MRAP járművet, amely robusztus és megbízható, válasz az ukrajnai biztonsági környezet kihívásaira.

Az ontariói székhelyű Roshel az ukrajnai tapsztalatok alapján megépítette az új Senator MRAP járművet épített, és bemutatta az ottawai CANSEC kiállításon.

A Canadian Association of Defense and Security Industries (CADSI) 1998 óta évente megrendezi a CANSEC kiállítást Ottawában (https://www.defenceandsecurity.ca/CANSEC/)  A kiállítást ebben az évben május 31-június 1. között rendezték meg. A CANSEC mindig is nagy sikert aratott, és a CANSEC 2023 ismét a legmodernebb technológiákat, termékeket és szolgáltatásokat mutatja be a szárazföldi, haditengerészeti, űrrepülési és közös erők katonai egységei számára. 

A Roshel cég sajtóközleménye szerint az MRAP sikeresen teljesítette a STANAG 4569 AEP 55 2. szintű és 2a/2b szintű ballisztikai és robbantási teszteket, amelyeket NATO-tanúsítvánnyal rendelkező, amerikai székhelyű független laboratórium végzett.

„A Roshel taktikai járműsorának ez a várva várt kiegészítése bizonyítja a vállalat elkötelezettségét amellett, hogy élvonalbeli megoldásokat kínáljon a modern védelmi és biztonsági kihívásokra” – mondta a vállalat.

A Senator MRAP-ot úgy tervezték, hogy ellenálljon akár 7,62 × 39 mm-es API BZ kalibernek 30 méteren 695 m/s sebességgel, valamint 6 kg (robbanótömegű) AT Mine robbanásnak, amely bármely kerék alatt és a középpont alatt aktiválódik. Innovatív V-alakú hajótestével a Senator MRAP maximalizálja a legénység túlélését azáltal, hogy eltereli a robbanásokat a kabinból, és eloszlatja a robbanásveszélyes energiát. A jármű testreszabható elrendezése és fejlett mérnöki munkája ergonomikus és alkalmazkodó munkaterületet biztosít, optimális teljesítményt és működési hatékonyságot biztosítva. Az MRAP különféle konfigurációkban kapható, beleértve, de nem kizárólagosan az UAV elleni harcot, az orvosi evakuálást, a vezetést és irányítást (C2), megbízható és adaptálható megoldást kínálva a küldetések egyedi igényeihez.

A Senator MRAP a Ford F-550 nagy teherbírású kereskedelmi platformján alapul, így a könnyű szervizelhetőség és karbantartás miatt a harci csapatok kedvelt választása. A Ford járművek széles körben elérhető és jól kiépített szervizhálózatát kihasználva a Senator MRAP hatékony és elérhető karbantartási támogatást biztosít világszerte. Az innovatív tervezésnek és az aktív védelmi rendszereknek, valamint a magas szintű ballisztikai és robbanás elleni védelemnek köszönhetően a jármű könnyű és érzékeny marad. A Senator magas hasmagassága, négykerék-meghajtása és 6,7 literes turbódízel motorja hatékony terepképességet biztosít különféle terepen.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a CANSEC kiállításon bemutathatjuk a Senator MRAP-et, amely rendezvényen az iparág vezetői és védelmi szakértői találkoznak a világ minden tájáról” – mondja Roman Shimonov, a Roshel Smart Armored Vehicles vezérigazgatója. „A Senator MRAP sikeres ballisztikai és robbantási tesztjei jelentős mérföldkövet jelentenek Roshel számára, miközben folytatjuk az innovációt, és megfelelünk a modern biztonsági és védelmi erők változó igényeinek. A Senator MRAP a csúcstechnológiát, a kiváló robbanás- és ballisztikai védelmet, valamint a fokozott mobilitást ötvözi, hogy olyan robusztus megoldást nyújtson, amely megfelel a mai kihívásokkal teli működési környezetek igényeinek.

A páncélozott járművek ukrajnai vezető szállítójaként a Roshel az élen járt a kritikus védelmi megoldások nyújtásában az ukrán haderőkkel szembeni fokozódó fenyegetések kezelésére. A vállalat MRAP fejlesztését a régióban elterjedt improvizált robbanószerkezetek (IED) elleni jobb védelem sürgető igénye vezérelte.

Forrás:

https://defence-blog.com/roshel-develops-new-armored-vehicle-takes-lessons-from-ukraine-war/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük