A Kalasnyikov konszern egyik cége, a ZALA Aero Group drónok gyártásába kezdett

Forrás: a http://www.military-today.com/, https://en.wikipedia.org/wiki/ZALA_Lancet, https://www.armyrecognition.com/ cikkei alapján

ZALA Lancet (Lancet magyarul: Lándzsa) drón egy pilóta nélküli légijármű és bolyongó (loitering) lőszer. Az orosz ZALA Aero Group (a Kalasnyikov konszern része) fejlesztette ki. A nyilvánosság előtt 2019 júniusában jelent meg, ekkor mutatták be a moszkvai ARMY-2019 katonai kiállításon.  

A Lancet fő feladata: felderítő és támadó repülések. A repülés kezdeti szakaszában a drón GPS koordinátákkal vagy vizuálisan irányítható. A végső szakaszban, amikor közeledik a célponthoz, a drónt manuálisan vezetik elektro-optikai irányítással és egy TV-irányító egységen keresztül. Ez lehetővé teszi a röppálya beállítását és a drón valós időben történő célhoz vezetését. A drón rendszerei navigációs és kommunikációs modulokat tartalmaznak.

A Lancet meglehetősen szokatlan formájú. Két pár X-alakú szárny van felszerelve a törzs elején és hátulján. Elektromos motor hajtja, amely egy kétlapátos légcsavart hajt meg a hátsó részen, toló motorként. 

Lancet-1

A Lancet kisebb változata. 1 kg hasznos terhet hordoz, maximális felszállósúly 5 kg. Működési ideje 30 perc. Alapvetően ezt a változatot inkább felderítésre mint légi csapásra alkalmazzák.

Lancet-3

A Lancet nagyobb változata. Működési ideje 40 perc. Maximális hasznos teherbírása (értsd: robbanófej) 3 kg, maximális felszállósúlya 12 kg. Maximális sebessége 80-110 km/óra.

A hírek szerint egy továbbfejlesztett modell is megjelent már, 5 kg-os robbanófejjel. Erről egyelőre további információval nem rendelkezünk.

Az eszközök kis súlyát az biztosítja, hogy a szerkezetében alkalmazott műanyag és kompozit anyagokat alkalmaznak. Az ilyen öngyilkos drónok képesek a levegőben bolyongani majd akár 300 km/órás sebességgel lecsapni a célpontra, hogy eltalálják annak legsebezhetőbb részét.

Ezt a légi járművet szárazföldre vagy hajóra telepített katapulttal bocsátják fel. 2021 októberében az orosz haditengerészet bejelentette, hogy hajóit Lancet drónokkal szereli fel. Ez a kiegészítés növeli az orosz hajók ütőképességét, és szinte semmilyen műszaki módosítást nem igényel a hajókon.

Éles alkalmazásban a drónt először az orosz különleges erők Szíriában alkalmazták. Ezeket a drónokat főképpen hajókból indították, és több tucat pontos támadást hajtottak végre velük. A szíriai alkalmazás elősegítette a drón harctéri tesztelését, és egyúttal alkalmazási taktikák és szabályok kidolgozását annak harctéri használatára

2022 júniusában megkezdték a Lancet ukrajnai alkalmazását. Ezek a drónok fontos ukrán célpontok, például légvédelmi rendszerek, tüzérségi rendszerek, radarok ellen hajtottak végre csapásokat. 

A Lancet ugyan rendelkezik felderítő képességekkel, de Ukrajnában úgy tűnik, hogy az oroszok inkább csapásmérő küldetésekre alkalmazzák. A kialakult gyakorlat szerint. a Lancetet általában egy másik felderítő drónnal, például az Orlannal együtt használják. (Az Orlanról már írtunk egy blog-cikket). Élőerő támadására alkalmazott Lancet-ek nagy robbanóerejű szilánkos vagy termobár robbanófejet, míg a páncélozott járművek támadásához pedig nagy robbanóerejű páncéltörő (HEAT – High Explosive Anti TANK) robbanófejet használnak.

A Lancet-nek vannak bizonyos hátrányai is. A drón visszaszerzése nem lehetséges, ha nem hajtott végre csapást. Ekkor a drón ára teljességgel kárba vész.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük