Az Orosz Föderációban létrehozták az FPV drónok gyártását egy kenyérgyárban

Oroszországban az Ukrajnával vívott háború kapcsán létrehozták az FPV drónok gyártását egy tambovi kenyérgyárban. Az FPV (First Person View) drón egy olyan drón, amelyet az operátor közvetlenül irányít annak alkalmazása során.

A kenyérgyárban a drónok gyártása a sütőipari termékek gyártásával párhuzamosan történik. Az orosz média a fenti eseményről, illetve a vállalkozásról videót tett közzé.

A fejlesztést a kenyérgyár műszaki szakemberei végezték, a tevékenységet külön helyiségben hajtják végre.

A drónok gyártását az orosz hadsereg, mint megrendelő felkérésére a Tambovi Kenyérkombinát szervezte meg.

A drónt a „Snipe” madárról (Снипе – szalonka) nevezték el.

Az FPV drónok gyártásához 3D nyomtatókat vásároltak, amelyekkel a hasznos teher rögzítéséhez szükséges alkatrészeket nyomtatják: kamerákat, antennákat, lőszerledobó rendszereket. Az alkatrészek egy részét a kereskedelemből vásárolták meg.

A „Snipe” 65 km/h-s sebességgel képesek repülni, egy akkumulátortöltés 15 perces működésre elegendő. A gyártók tartalék akkumulátort is szállítanak a megrendelőnek az UAV-val együtt.

A drónok gyártásáról az alábbiakban láthatunk egy videót, amely a Rossija 1 Vesti Nedeli TV adásban publikáltak.

A video szerint a „szovjet időkben” egyik nap még makarónit gyártottak, a következő nap pedig már lőszereket. Ezen analógián pedig most kenyeret sütnek, majd drónt gyártanak, Tehát a feladatokhoz történő azonosulás nem új a résztvevők számára.

A kenyérgyárban gyártott FPV drónok mennyisége 200 darab drón havonta. A drónok eladási ára 450 USD/darab, ami havonta 90 000 USD (32,7 m HUF) értékesítést jelent. Ez semmiféleképpen sem elhanyagolható mennyiség egy kenyérgyár számára.

Érdemes megjegyezni, hogy az oroszok, miután nagy összegeket fordítottak a hadiipari komplexumba, megkezdték a különféle típusú  FPV-k sorozatgyártását. Ennek eredményeként az orosz hadsereg több ezer ilyen drónt használhat a fronton az ukránok ellen.

Forrás:

https://mil.in.ua/uk/news/u-rf-nalagodyly-vypusk-fpv-droniv-na-hlibozavodi/

https://www.themoscowtimes.com/2023/10/16/new-video-shows-russian-drone-bakery-a82780

https://www.google.com/search?q=Tambov+droni&oq=Tambov+droni&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIKCAEQIRigARjDBNIBCTE2NzY1ajBqN6gCALACAA&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:7affe0b0,vid:ZPccDTAIWL0,st:0

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük