Forrás: 

https://www.businessinsider.com/inside-the-elite-ukrainian-drone-unit-volunteer-it-experts-2022-4?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=sf-insider-mildef

2022. április 9.

Szerző: Alia Shoaib

Az önkéntes informatikai szakértők által alapított elit ukrán drón egység a megszálló orosz erőkkel szembeni ellenállás döntő részévé válik. Az Aerorozvidka személyre szabottan építi vagy módosítja a polcról kapható fogyasztói drónokat, hogy katonai környezetben működjenek, és az éj leple alatt bombákat dobjanak orosz járművekre.

„Most mindannyian katonák vagyunk, de gyökereink nagyon különbözőek” – mondta Mykhailo, az Aerorozvidka igazgatótanácsának tagja és kommunikációs vezetője az Insidernek.

„Néhányunknak PhD fokozata van. Van, akinek mester diplomája van. Vannak, akik az IT-iparból de sok más iparágból is származnak. A fő dolog, ami összeköt bennünket, az a vágy, hogy megnyerjük ezt a háborút.”

Az egységet 2014-ben alapították válaszul a Krím Oroszország általi annektálására és az oroszok által támogatott szeparatista felkelésre a Donbassz térségében.

Technikailag hozzáértő önkéntesek gyűltek össze, hogy eszközöket tervezzenek drónalapú légi felderítéshez az ukrán hadsereg támogatására.

Az Aerorozvidka alapítója, befektetési bankár és négygyermekes édesapja, Volodimir Kocsetkov-Szukacs 2015-ben vesztette életét Donbasszban.

„Az invázió nem hónapokkal ezelőtt hanem 2014-ben kezdődött” – mondta Mykhailo.

Az Aerorozvidka nem kormányzati szervezetként működik, amely szorosan támogatja Ukrajna hadseregét.

Az egység számos drónt használ, amelyek közül sok általánosan kapható bolti drón, amelyet módosítanak és militarizálnak, beleértve a kínai DJI és az Autel drónokat, a francia Parrot drónokat és még sok mást.

Legértékesebb drónja az R-18 octocopter, amelyet a semmiből építenek. Hatótávolsága 4 km, repülési ideje 40 perc, és 5 kg tömegű bombákat tud ledobni.

Aerorozvidka's custom-built R-18 octocopter drone.

Az Aerorozvidka egyedi gyártású R-18 oktokopter drónja. Forrás: Aerorozvidka

Mindegyik R-18-as megépítése 20 000 dollárba kerül, de így is sokkal olcsóbbak, mint az olyan páncéltörő rakéták, mint az NLAW vagy az új generációs könnyű páncéltörő fegyverek, amelyek darabonként 40 000 dollárba kerülnek.

Ellentétben az egyszer használatos NLAW-kkel, az R-18-asok ismételten is használhatók – hacsak nem szenvednek kárt az orosz tűz miatt.

A csapat drónjai a nap 20 órájában repülnek felderítő vagy harci küldetéseken, mondta Mykhailo.

Az Aerorozvidka a drón-csapatból, a Delta csapatból és egy kiberbiztonsági csapatból áll.

A Delta egy NATO által támogatott webalapú helyzetfelismerő rendszer, amely különféle forrásokból származó információk, köztük szárazföldi ügynökök és a dróncsapat felderítő adatai alapján térképet készít az orosz célpontokról. Az egység Elon Musk Starlink műholdrendszerét is használja, amely még internet- vagy áramkimaradás esetén is biztosítja a kapcsolatot.

Aerorozvidka equipment.

Aerorozvidka készlet Forrás: Aerorozvidka

Az egység naponta körülbelül 300 felderítő küldetést hajt végre, és „több tucat, esetleg több száz” orosz járművet semmisített meg – mondta Mikhajlo.

Az Aerorozvidka jellemzően az éjszaka leple alatt hajtja végre a küldetéseket, mert drónjaik hőkamerái előnyt jelentenek számukra. Az éjjellátó szemüveggel és mesterlövész puskával felszerelt drónkatonák quadokkal lopva haladnak az erdőkben, és olyan helyzetbe kerülnek, hogy megtámadják az orosz erőket.

Legjelentősebb győzelem az volt, hogy segítettek megállítani a 40 mérföldes orosz konvojt, amely a főváros, Kijev megtámadására indult.

Az egység jellemzően a konvoj legértékesebb járművét veszi célba, hogy a leghatékonyabban használja ki korlátozott bombáit. Ebben az esetben a csapat járműveket vett célba a konvoj élén, amivel sikerült blokkolnia a konvojt és demoralizálni az orosz erőket.

Jelenleg az Aerorozvidka elsősorban a kijevi régióban tevékenykedik, de kiterjeszti tevékenységét Ukrajna egészére, az ország keleti és déli részén pedig várhatóan megújul az orosz offenzíva.

Mykhailo nem árulja el pontosan, hányan vannak a szervezetben, de „tucatnyian” vannak.

Az egység gyakran oszt meg videókat küldetésükről a közösségi médiában, alkalmanként az ukrán rapművész Skofka zenéjére állítva.

Az Aerorozvidka előtt álló jelentős kihívás a finanszírozási és ellátási problémák. Közös finanszírozásra és adományokra támaszkodik, hogy megszerezze az olyan nagyon szükséges alkatrészeket, mint a fejlett modemek és hőkamerák.

Számos USA-ban és Kanadában gyártott alkatrészre exportellenőrzés vonatkozik, ami megtiltja Ukrajnába való szállításukat.

Az orosz erők alkalmazkodnak, és kidolgozzák, hogyan lőjék le Aerorozvidka drónjait, ami rendkívül fontossá teszi az extra alkatrészek és a finanszírozás szükségességét.

Az ellentámadások számának növekedése ellenére Aerorozvidka bízik abban, hogy az egység továbbra is sikerrel harcol az orosz megszállókkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük