Orosz SZU-27 repülőgépek ütköztek MQ-9 Reaper (Predator B) amerikai pilóta nélküli repülőgéppel nemzetközi vizeken

Forrás:

https://www.eucom.mil/pressrelease/42314/russian-aircraft-collides-into-us-unmanned-system-in-international-water

https://en.wikipedia.org/wiki/General_Atomics_MQ-9_Reaper

Két orosz Szu-27-es repülőgép elfogást hajtott végre az Egyesült Államok légierejének hírszerzési, megfigyelési és felderítői, pilóta nélküli MQ-9 repülőgépével szemben, amely 2023. március 14-én a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben működött. 

7 óra 3 perckor (közép-európai idő szerint) az egyik orosz Szu-27-es repülőgép nekiütközött az MQ-9 légcsavarjának, aminek következtében az amerikai erőknek az MQ-9-et nemzetközi vizekre kellett lehozniuk (vagyis a repülőgépet a tengerbe vezették). Összeségében: az USA légierő elvesztett egy MQ-9 pilótanélküli repülőgépet.

A Szu-27-esek az ütközés előtt többször is üzemanyagot engedtek ki, és eközben az MQ-9 elé repültek. Maga az „elfogás” az alábbi kamerafelvételen látható, a 4 lapátos toló légcsavar egyik lapátjának a sérülése a 38. másodperctől jelenik meg:

https://en.wikipedia.org/wiki/File:US_Air_Force_MQ-9_camera_footage_Russian_Su-27_Black_Sea_intercept.webm

Blogunk profilja (védelmi ipar) miatt nem megyünk bele a fenti akció jogi, harcászati vagy katonai vonatkozásaiba.

Bennünket inkább az érdekel, hogy mi is ez a MQ-9 Reaper (vagy ahogyan néha másképpen is hívják: Predator B)?

(Megjegyzés: Reaper magyarul – Kaszás)

Az MQ-9 Reaper egy pilóta nélküli légijármű, amely távirányítású vagy autonóm repülési műveletekre képes.

A légijárművet a General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) fejlesztette ki elsősorban az Egyesült Államok légiereje (USAF ) számára. ). A General Atomics Aeronautical Systems, Inc. a General Atomics katonai vállalkozója és leányvállalata, amely pilóta nélküli légi járműveket, radarrendszereket tervez és gyárt az Egyesült Államok katonai és kereskedelmi alkalmazásai számára világszerte. A céget 1992-ben alapították. Székhelye:  Poway, Kalifornia.

Az MQ-9-et és más UAV-kat az USAF távirányítású járművek/repülőgépek (RPV/RPA) néven emlegeti, hogy ezáltal is jelezzék az emberek által történő földi irányítást.

Az eszköz főbb adatai a következők:

Végsebesség: 482 km/h

Hatótávolság: 1 850 km

Fesztávolság: 20 m

Utazósebesség: 313 km/h

Darabonkénti ár: 28 mill. USD (2021)

Hajtómű típusa: Honeywell TPE331

Gyártó: General Atomics Aeronautical Systems

Első repülés: 2001. február 2.

Szolgálatba állítás kezdete: 2007. május 1.

Az MQ-9 az első vadász-gyilkos (Hunter-Killer) UAV, amelyet hosszú távú, nagy magasságú megfigyelésre terveztek.

Az MQ-9 nagyobb, súlyosabb, nagyobb képességekkel rendelkező repülőgép, mint a korábbi General Atomics MQ-1 Predator , de ugyanazokkal a földi rendszerekkel vezérelhető.  A repülőgépet a földi irányítóállomáson (GCS – Ground Control Station) a légi személyzet figyeli és irányítja, beleértve a fegyverek alkalmazását is. A földi irányító személyzet kivétel nélkül olyan pilótákból áll, akik ki vannak képezve repülőeszközök levegőben történő irányítására (vagyis szakszolgálati engedéllyel rendelkező valódi vadászpilóták).

Hatékonyabb eszközirányítás miatt továbbá az informatika fejlődésével lehetőség van a rendszer folyamatos fejlesztésére. Az előző (2007-ben készült) fotóhoz viszonyítva a Block 30 földi irányító állomás jóval korszerűbb annál, amelynek vázlatosan bemutatjuk a jellemzőit.

A Block 30 Ground Control Station (GCS) egy távirányítású repülőgép (RPA) pilótafülke, amely a felhasználó által berendezett épületben vagy egy mobil konténerben helyezhető el és egy GA-ASI repülőgép irányítására szolgál. A kétüléses pilótafülke HD-be integrált érintőképernyős kijelzőket tartalmaz, valamint egy videó kapcsolási képességet, amely lehetővé teszi a légi irányító személyzet számára, hogy bármilyen videóforrást bármely képernyőre mozgasson. A pilóta és a rakomány kezelője közötti 24 hüvelykes kijelző képernyőteret biztosít a megosztott pilóta/hasznos teheradatok számára, mint például az időjárás, a légtér vagy bármely, mindkét repülőgép-személyzet számára érdekes információ. A meghosszabbított küldetés időtartamát növelik az állítható fűtött légiutasülések és az állítható kormánypedálok. A Block 30 pilótafülkét elsősorban műholdas kommunikációs (SATCOM) adatkapcsolaton keresztüli távoli műveletekre tervezték,

Jellemzők és előnyök:

 • Pilot Payload Operator (PPO) munkaállomás – 11 HD-kijelzővel felszerelve a jobb adat- és videomegjelenítés érdekében
 • Minden PPO munkaállomás a következő berendezésekkel van konfigurálva:
  • Térképkövető kijelző
  • Szem elé vetített kijelző (Head Up Display)
  • Lefelé irányuló kijelző (Head Down Display)
  • Kiegészítő kijelzők
  • Közös központi kijelző
  • Hasznosteher kezelő kézi vezérlő (opcionális)
  • Elektronikusan állítható kormány/fékpedálok
  • Digitális repülésrögzítők (DFR) 24 napos rögzítési képességgel
  • Bővített rádiórendszer
  • Felhasználó által állítható monitorok a kezelő látószögének javításához
  • Ergonomikus és fűthető elektromos működtetésű ülések (a légi irányító személyzet számára)
 • Hálózati TCP/IP adat- és videóterjesztés
 • Támogatja a LOS, DLOS és SATCOM adatkapcsolatokat
 • Mobil (MGCS), Dual Control Mobile (DCMGCS) és Fixed Facility GCS (FGCS) konfigurációk
 • Integrált UPS akkumulátoros tartalék/energiaelosztó rendszer

A földi irányító állomás kialakításra (pl. mobil munkaállomás) és modernizálására még sokfajta megoldás létezik.

A Reaper 712 kW turbóprop motorral rendelkezik (a Predator 115 lóerős (86 kW) dugattyús motorjával összehasonlítva). A nagyobb teljesítmény lehetővé teszi, hogy a Reaper 15-ször több hadianyagot tudjon szállítani, mint az MQ-1, sebessége pedig körülbelül annak háromszorosa. 

Az USAF 2021 májusában több mint 300 MQ-9 Reapert üzemeltetett. Az MQ-9 flotta várható élettartamának vége 2035.

Az MQ-9 Reaper személyzete (pilóták és szenzoroperátorok) fő központi állomáshelye a Creech Air Force Base , Las Vegas közelében (Nevada). A személyzet elhelyezése irányító konténerekben történik. A fenti fotó alatti feliratból látható, a központ át tudja venni a föld valamely más részén felszállított reülőeszköz irányítását. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a föld bármely pontja (megfigyelés vagy célpontja) elérhető a Creech Air Force Base területéről). A személyzet célpontokra vadászhat és több érzékelővel figyelheti a terepet. Az eszközök érzékenységét mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy a kőkamera 3 km távolságból képes leolvasni egy rendszámtáblát. Egy kezelői parancs 1,2 másodperc alatt éri el a drónt műholdas kapcsolaton keresztül.

Az MQ-9 hat hordozó pilonnal van felszerelve. A belső pilonok terhelhetőek legjobban, egyenként 680 kg terhet szállíthatnak, és lehetővé teszik üzemanyag póttartályok felépítését. A közbenső pilonok egyenként legfeljebb 270 kg, míg a külső pilonok egyenként legfeljebb 91 kg terhet hordozhatnak. Egy MQ-9 két 450 kg külső üzemanyag póttartállyal és 450 kg lőszerrel 42 órán keresztül képes levegőben maradni. A Reaper 14 órát képes levegőben maradni, ha teljesen fel van töltve lőszerrel.

Az MQ-9 különféle fegyvereket hordozhat, köztük a GBU-12 Paveway II lézervezérelt bombát, az AGM-114 Hellfire II levegő-föld rakétákat, az AIM-9 Sidewindert  és a GBU-38 Joint Direct támadó lőszert (JDAM). A tesztek folyamatban vannak az AIM-92 Stinger levegő-levegő rakéta hozzáadásának alkalmassá tétele érdekében.

Megne-vezésGBU-12 Paveway II lézervezérelt bombaAGM-114 Hellfire II levegő-föld rakétaAIM-9 SidewinderGBU-38 Joint Direct támadó lőszer (JDAM)
 TípusLézer irányítású bombaIrányított páncéltörő rakéta Rövidtávú
levegő-levegő rakéta 
GPS irányítású 
siklóbomba 
GyártóLockheed MartinLockheed Martin Raytheon CompanyBoeing 
Súly230 kg45-49 kg85,3 kg max. 961 kg
Hossz3.27 m1,6 m  3.02 m 3.879 m
Átmérő273 mm178 mm  127 mm635 mm (fesztáv) 
Lőtáv14.8 km 8 km 35.424 km 
Ár21 896 USD65 000 USD 399 500 USD 18 000 USD 

Azokon az eszközökön, amelyek „csak” felderítésre (nem csapámérésre) használnak, nincsenek fenn a fegyverhordozásra alkalmas pilonok, csak az üzemanyag póttartály, megnövelve ezáltal az eszköz hatótávolságát

. A Fekete tenger felett „elfogott” MQ-9-el kapcsolatban a publikált kamerafelvételekről az látható, hogy a drón szárhyára nincsenek fegyvertartó pilonok elhelyezve, tehát vélhetően felderítésre kialakított konfigurációjú drón elfogása történt meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük