Az ukrajnai háború kimerítette a korábbi készleteket, ezért az MBDA leányvállalata, a TDW GmbH újraindítja a páncéltörő aknák gyártását

Az MBDA leányvállalata, a TDW GmbH megrendelést kapott 2600 PARM páncéltörő akna gyártására és szállítására a Bundeswehrnek. A TDW és a Bundeswehr Berendezések, Informatikai és Használati Szövetségi Hivatala 2023. november 14-én írta alá a szerződést, ezzel beindítva a beszerzést. 68 millió eurót különítenek el fejlett aknák gyártására (kb. 26 ezer euró egy PARM DM22-re).

A szállítás a tervek szerint 2026-ban kezdődik. A DM22 gyártó TDW-vel, az MBDA leányvállalatával kötött keretmegállapodás további 10 000 fegyverre tartalmaz opciót.

Ezek a páncéltörő aknák a korábban Ukrajnának szállított aknákat váltják fel, míg Németország 14 900 páncéltörő aknát biztosított Ukrajnának.

A Panzerabwehrrichtmine Deutsches Modell 22 (DM22) infravörös érzékelők rendszerével van felszerelve, amely kiterjeszti taktikai hasznosságát, és 4-ről 100 m-re növeli a hatótávolságot. Az eszköz 20 kg súlyú DM22 1,9 kg-os kumulatív töltetű robbanófejjel van ellátva, amely akár 750 mm páncélzaton is képes áthatolni.

A fegyvert az 1990-es években fejlesztette ki és gyártotta a TDW a német Bundeswehr számára, és 1998 óta, a hidegháború vége után már nem gyártják. A gyártás negyedszázad utáni újraindításával a rendszert újra kell tanúsítani – mondta Günter Abel, az MBDA németországi szóvivője.

„Bár eredetileg a PARM-ot hidegháborús páncéltörő fegyverrendszernek szánták, megbízható és hatékony fegyvernek bizonyult a modern harctereken is, a legmodernebb harckocsik ellen” – mondta Abel. – Ezért van jelenleg növekvő kereslet.

A teljesen automata irányított akna állványra van szerelve, és képes támadni a harckocsikat és a páncélozott harcjárműveket. A PARM formázott töltést tartalmaz, amely távolról is hatékony lehet, és egy száloptikai érzékelővel vagy távirányítóval indítható, lehetővé téve az akna rejtett pozícióból történő működését.

Az ilyen aknákat általában „aknagátként” használják olyan helyeken, ahol az ellenség a legnagyobb valószínűséggel áttör.

„A TDW különleges szakértelemmel rendelkezik a páncéltörő rendszerek és robbanófejek területén. A beszerzéssel a PARM visszatér a sorozatgyártásba, ez a piacon elérhető legerősebb páncéltörő irányított akna” – mondta Thomas Gottschild, az MBDA Németország ügyvezető igazgatója.

„A rendelésfelvétel az első mérföldkő gyártási kapacitásaink bővítése szempontjából. A PARM megerősíti a TDW piaci pozícióját Európa vezető robbanófej-vállalataként. Meggyőződésünk, hogy a PARM segíteni fog mind Németországnak, mind más nemzeteknek képességeik fejlesztésében és bővítésében” – mondta Andreas Seitz, a TDW ügyvezető igazgatója.

A PARM egy teljesen automatikus páncéltörő irányított akna, amely képes megsemmisíteni a modern harckocsikat. A robbanófej, a detonátor és az érzékelők megfelelnek a mai műszaki és működési követelményeknek. 

Egy katona képes a PARM-ot kezelni, a rendszer kevés kiképzést igényel, és terepen is bevált. Moduláris felépítésének köszönhetően a PARM különféle érzékelőkkel és távirányítóval is felszerelhető.

MBDA

Az MBDA az egyetlen európai multinacionális vállalat, amely világelső a komplex fegyverrendszerek terén. Az MBDA és több mint 14 000 alkalmazottja támogatja Németországot, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Olaszországot, Spanyolországot és más szövetséges országokat nemzeti szuverenitásuk biztosításában. Az MBDA az egyetlen európai csoport, amely képes komplex fegyverek kifejlesztésére és gyártására, és megfelel a fegyveres erők összes műveleti követelményének szárazföldön, tengeren és levegőben. Az MBDA az Airbus (37,5%), a BAE Systems (37,5%) és a Leonardo (25%) vegyes vállalata.

TDW

A TDW Gesellschaft für Defensestechnike Wirksysteme mbH, az MBDA Németország 100%-os tulajdonában lévő leányvállalata, Európa vezető aktív rendszerekkel foglalkozó vállalata. A TDW robbanófejeket és robbanófej-rendszereket fejleszt és gyárt, beleértve a kapcsolódó gyújtózsinórokat és biztonsági eszközöket. A rendelkezésre álló kulcsfontosságú technológiák közé tartoznak az érzéketlen lőszerek, valamint az olyan újszerű technológiák, mint például a robbanófejek, amelyek „intelligens” hatást fejtenek ki a célpontra szabva.

Címkép: illusztráció Fotó forrása: MBDA sajtóközlemény

Forrás:

MBDA sajtóközlemény

https://www.mbda-deutschland.de/pressemitteilung/tdw-wird-parm-produktion-hochfahren/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük