A Szuhoj Szu-30MKI vadászrepülőgépek üzemeltetését mintegy két évtizeddel ezelőtt kezdte meg az Indiai Légierő (IAF). Az Indiai Légierő 272 ilyen kéthajtóműves repülőgépet rendszeresített, és a tervek szerint azok legalább 20 évig a légierő alappillérei lesznek. 

Az IAF most azt tervezi, hogy további több mint 20 évvel meghosszabbítja orosz eredetű harci repülőgépeinek élettartamát. Az IAF célja, hogy 2045-ig és azt követően is rendelkezésre álljanak a hadműveletekhez.

„Most vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a repülőgép élettartamát legalább további 20 évvel meghosszabbíthassuk, kiterjedt próbák és tesztelések révén. Az orosz repülőgépek robusztusak a váz és egyéb alkatrészek tekintetében, ami lehetővé teszi üzemi élettartamuk meghosszabbítását. Már korábban is volt tapasztalatunk e téren.” – mondták a Védelmi Minisztérium képviselői az India Ma TV-nek.

Az IAF célja, hogy a Hindustan Aeronautics Limited (HAL) együttműködésével egy ambiciózus projekten keresztül javítsa a Su-30 MKI sugárhajtású flotta képességeit. A fejlesztés részeként a repülőgépeket a legújabb indiai fejlesztésű repüléstechnikai eszközökkel, fegyverekkel és radarokkal szerelik fel.

A Hindustan Aeronautics Limited ( HAL ) egy indiai állami repülőgép- és védelmi vállalat, amelynek központja Bangalore- ban található (a cég weboldala: https://service.hal-india.co.in/Index.aspx).

Az eredeti céget 1940-ben alapított HAL a világ egyik legrégebbi és legnagyobb repülőgép- és védelmi gyártója.  A HAL már 1942-ben megkezdte a repülőgépgyártást a Harlow PC-5 , a Curtiss P-36 Hawk és a Vultee A-31 Vengeance licenccel az indiai légierő számára . 

A HAL-nak jelenleg 11 dedikált kutatás-fejlesztési (K+F) központja és 21 gyártórészlege van 4 termelési egység alatt Indiában. 

Kormányzati források szerint az indiai fejlesztésű Virupaaksha radar, amelyet úgy terveztek, hogy megfeleljen az IAF specifikus követelményeinek a különböző szektorokban, várhatóan a legfejlettebb lesz az összes Sukhoi-30 változat közül világszerte.

Indiai kormányzati források hozzátették, hogy az IAF aktívan folytatja azt a küldetést, hogy honosítsa eszközeit, ennek kapcsán jelentős megrendeléseket ad az indiai cégeknek. A kormányzati források szerint az IAF a fenti cél érdekében a közeljövőben várhatóan több mint háromezer milliárd INR (indiai rupia) értékben, azaz mintegy 30 milliárd EUR értékben kíván felszerelést vásárolni indiai cégektől (1 INR = 0,0109 EUR).

A fenti üzemidőhosszabbítás és modernizáció érdekességeként említjük, hogy semmilyen említés nem történik arról, hogy az orosz Szuhoj tervezőiroda és gyártó be lesz-e vonva, és ha igen, milyen módon lesz bevonva a fejlesztésbe.

Az alábbi körülmények megemlítése feltétlenül fontos:

2000. októberében egyetértési megállapodást írtak alá 140 darab Szu-30MKI indiai licencgyártásáról. 2000. decemberében megállapodást kötöttek az orosz irkutszki repülőgépgyárral a teljes technológiatranszferről. Az Indiai Légierő 272 darab repülőgépet rendelt, amelyek közül 50-et Oroszországnak kellett leszállítania 2002-2004-ben és 2007-ben.

A többi 222 repülőgépet licenc alapján kellett gyártani a HAL indiai létesítményeiben. Az első indiai építésű Szu-30MKI-ket 2004-re kellett leszállítani. A teljes hazai a gyártás 2015-re fejeződött be. 

A HAL weboldalán a Szu-30MKI még mindig szerepel mint gyártható termék (lásd: https://service.hal-india.co.in/Product_Details.aspx?Mkey=54&lKey=&CKey=21)

A licence gyártás során szerzett tapasztalatok figyelembevételével kijelenthető, hogy az üzemidő hosszabbítási, illetve modernizációs projekt végrehajtásának lehet esélye az oroszok bevonása nélkül. Ugyanakkor felmerülhetnek olyan előre nem tervezhető problémák, amelyek megoldása igényelheti az orosz tervező- illetve gyártó kapacitások bevonását. Az, hogy ez a jelenlegi embargós körülmények között megvalósítható-e, az egy külön ügy.

Címkép: az IAF egyik HAL-nál gyártott Szu-30 MKI repülőgépe

Forrás:

https://www.indiatoday.in/india/story/air-force-planning-extend-su-30-fighter-jets-operational-life-20-years-2482683-2024-01-01

https://www.indiandefensenews.in/2023/12/iaf-to-extend-life-of-russian-su-30mki.html

https://service.hal-india.co.in/Index.aspx

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük