A hét keddjén a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt. (VIKI) és a honvédelmi tárca közös rendezvényén – szakmai workshopon – a védelmi innováció volt a központi téma. A rendezvény meghívotti köre a magyarországi nagyvállalatok képviselőiből tevődött össze, helyszíne a Stefánia Palota.

A rendezvényt beharangozó videó „magyar” figurája a Boston Dynamics robotkutyája volt. Legalábbis a piros-fehér-zöld nemzeti színű szalag a „kutya”jobb mellső lábán ezt jelezhette. Mindez az alábbi YouTube videón megtekinthető.

A workshop központ gondolata az volt, hogy miként lehetne több EU forrást felhasználni a magyar védelmi innováció érdekében.  Ezen gondolat megvalósításának módja, hogy a kívánkozó vállalkozások részt vegyenek Európai Védelmi Alap (EDF) vonatkozó pályázatain. 

Az előadók a saját intézményeik nevében az alábbiakat adták elő:

1. Dr. Porkoláb Imre dandártábornok a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt. – VIKI (Defence Innovation Research Institute) vezérigazgatója

A tábornok a geopolitikai kihívásokkal kapcsolatban felhívta a figyelmet a tervezés és felkészülés fontosságára.

Közös gondolkodásra, a pályázatokon való részvételre, minden résztvevő számára előnyös együttműködésre invitálta a megjelent nagyvállalatok képviselőit.

Szerinte a kihívások nem a hadszíntéren kezdődnek, hanem már előre biztosítani kell a szükséges szervezeti, technikai, kiképzési és infrastrukturális befogadó környezetet. Mindez történjen annak érdekében, hogy a védelmi innováció képes legyen modern technológiákat, alkalmazásokat a katonák kezébe adni.

2. Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára

A kormányzat célja, hogy a védelmi innovációban működő magyar vállalkozások többen és nagyobb mértékben részesüljenek az Európai Unió elérhető pénzügyi támogatásaiból.


Az Európai Védelmi Alapból a jelenlegi hétéves uniós finanszírozási ciklus során 8 milliárd eurót hívhatnak le a pályázó nemzetközi konzorciumok. A 2022-es 6 millió euróhoz képest 2023-ban már 8 milliónyi eurós forráshoz jutottak a magyar kis- és közepes vállalkozások.

3. Dr. Balog András Levente, az EDF magyar nemzeti összekötője, az EDF Programbizottság magyar delegációjának vezetője (HM)

Az előadó bemutatta az EDF feladatellátás jogi szabályozását, valamint magyarországi kormányzati szervezeti keretét és mechanizmusát.

4. Bárány Mihály ezredes EDF szakértő, EDF nemzeti összekötő-helyettes

A pályázati folyamat részleteivel kapcsolatban, a honvédelmi tárca részéről tájékoztatta az érdeklődőket.

5. EuroAtlantic Zrt. képviselői (Fellegi Áron alelnök)

Tájékoztatást adtak az általuk kínált tanácsadói lehetőségekről. A magyar érintettségű pályázatok menedzselésébe a VIKI mellett igény esetén be tudnak kapcsolódni.

A cég képes közreműködni és segítséget adni az Európai Védelmi Alap forrásainak lehívásához szükséges nemzetközi kapcsolatrendszer kialakításában.

6. Pomázi Gyula – a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda szakértője 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a forráshoz való hozzájutás csak a kezdet. A lényeg: el kell érni, hogy az ötletből termék legyen. A külföldi tapasztalat szerint 10 ötletből 5-6 is termékké válik. Magyarországon ez a szám alacsonyabb mint 1.

A forrásban hivatkozott cikk írója szerint a fejlődés kézzelfogható az utóbbi években. Ezt annak tulajdonítja, hogy a szakmai workshop bizonyította, hogy a „VIKI közel egyéves aktív szervező munkájának (is) köszönhetően a feltételek egyre ideálisabbak ahhoz, hogy az Európai Védelmi Alapból egyre nagyobb támogatáshoz jussanak a magyar piaci szereplők”.

A cikkíró véleménye szerint „A támogatások elnyerése jóval többről szól, mint a Magyar Honvédség fejlesztési lehetőségeinek javítása. Finanszírozott kutatási projekteket biztosít a honi kutatóközpontoknak, munkát ad a magyar munkavállalóknak és lehetőséget a civil felhasználású technológiák fejlesztésére, Magyarország európai uniós integrációját erősítve”.

Ezt a megállapítást nem kívánjuk sem vitatni, sem megerősíteni. Ennek oka az, hogy nem rendelkezünk ehhez megfelelő információkkal.

Ugyanakkor külön rá kívánunk mutatni az alábbiakra:

Egy fontos számot szem előtt kell tartani: a pályázó nemzetközi konzorciumoknak 7 évente 8 milliárd EUR összeg áll rendelkezésre lehívás céljából az EDF-től. Ez azt jelenti, hogy a magyar cégeknek évente összességében 1,143 milliárd EUR-hoz lehet hozzáférni ebből a forrásból.

A magyar kis- és közepes vállalkozások forrás felhasználása 2022-ben és 2023-ban 6 és 8 millió EUR volt. ami a teljes rendelkezésre álló összegnek mindössze 0,7 %-át teszi ki.

Magyarország gazdaságának a súlya az EU-ban 1 % körüli. Ezt figyelembe véve kijelenthető, hogy a magyar védelmi innováció számára az arányosan érvényesíthető (lehívható) összeg akár 11,5 millió EUR lehetne. Magyar védelmi innováció számára lehívható (pályázás alapján hozzáférhető) 3,5 millió EUR összeget más EU országok használják fel. Van tehát pénzügyi mozgástér arra vonatkozóan, hogy a védelmi innovációnak megfelelő források álljanak rendelkezésre.

Címkép: illusztráció

Forrás:

https://honvedelem.hu/hirek/a-vedelmi-innovacio-segiti-a-biztonsagot.html

https://novekedes.hu/hirek/meglodithatja-az-europai-vedelmi-alap-a-hazai-hadiipart

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük