Az európai védelmi ipart jobban kell támogatnia az Uniónak – mondta Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke csütörtökön (február 15.)  interjút adott a Financial Timesnak.

„Az EU megpróbálja segíteni az európai védelmi ipart” – mondja a Bizottság vezetője. „Három évtizedig élveztük a stabilitást és a biztonságot Európában, amely Oroszország Ukrajna elleni agressziójával egyhamar nem tér vissza”

A NATO-államok – amelyek többsége az EU-hoz tartozik – az idén összesen rekordösszegű 380 milliárd dollárt költenek védelemre – közölte a NATO a héten

Ezzel szemben alig 10 éve, 2014-ben kevesebb mint 230 milliárd dollárt költöttek ugyanerre. A védelmi ráfordítást növelni kell, hogy elriasszák Oroszországot.

A Bizottság vezetője megerősíti, hogy Brüsszelnek fel kell lendítenie az európai védelmi ipart a termelés fokozása és a konszolidáció elősegítése érdekében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön a Financial Timesnak adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy „keményebb lett a világ”.

A bizottsági tervben szereplő javaslatok között szerepel, hogy az uniós költségvetésből növeljék a finanszírozást a tagállamok által aláírt közös fegyverkezési megállapodások kiegészítésére, valamint garantálják a termelés (értsd: termékek és szolgáltatások) megvásárlását – közölték az Financial Times-al uniós illetékesek.

„Nagyon széttagolt védelmi piacunk van, és ezen változtatni kell” – idézte von der Leyent a Financial Times. „Mi a bizottság kompetenciája? Ez az ipar. Ez az alaptevékenységünk. Elősegítő, nem vevő vagyunk” – magyarázta az Európai Bizottság vezetője.

Az EU védelmi iparra vonatkozó stratégiája már meglévő kísérleti programokon alapul, például egy 300 millió eurós alapon, amelyet a katonai termékek közös beszerzésének támogatására hoztak létre, hogy segítsék a tagállamokat az Ukrajnának szállító fegyverek kimerült készleteinek pótlásában.

Az EU államai kezdenek felébredni

Az EU országok fokozatosan kezdik felismerni a fentiekben leírt veszélyt, problémát.

Növekszik az egyes országok kormányzata és a védelmi iparuk közötti együttműködés jelentősége. A kormányzat támogatása és állami szerepvállalás nélkül a védelmi ipar fejlődése nehezen megy.

Az első fecske, amely jelentős lépést tett az EU követelményekhez való felzárkózás terén, az Németország. A német kormány biztosította a védelmi gyártókat arról, hogy megkapják a hatóságok teljes támogatását.

A napokban megtették az első lépést a lőszergyártás fokozásának irányába. A német Rheinmetall cég új lőszergyárat épít Németországban. Ez a tüzérségi lőszergyár Unterlüß-ben, egy alsó-szászországi kisvárosban található. A német Rheinmetall konszern bejelentette, hogy évente akár 200 000 tüzérségi lövedéket is gyárt majd az Unterlussban. A gyár 12 hónap alatt készül el, az első évben 50 000 lövedéket állítanak elő.

Az üzem nagyrészt önállóan fog működni, és a tüzérségi lövedékek gyártásához szükséges összes munkaszakasz a helyszínen (Németországban) történik. Így a 200 ezer lövedékkel együtt 1900 tonna RDX típusú nagy teljesítményű robbanóanyagot gyártanak majd ott, a gyártási folyamathoz szükséges egyéb alkatrészekkel együtt.

Külön meg kell említeni, hogy a Rheinmetall a fenti beruházás létrehozása érdekében saját forrásból mintegy 300 millió EUR beruházást hajt végre.

Nem lehet szó nélkül elmenni az európai védelmi ipar létrehozása érdekében tett intézkedésekkel kapcsolatban a magyar védelmi ipar létrehozására tett kormányzati intézkedésekről, amelyek beilleszthetőek az EU védelmi iparról szóló tervekbe.

Címkép: illusztráció – EuroFighter német és angol európai vadászrepülőgépek együtt repülnek

Forrás:

Ursula von der Leyen calls on EU to subsidise defence production (ft.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük