Április 29-én a Lockheed Martin bejelentette, hogy a lengyelországi F-35A Lightning II többcélú harci repülőgép első példánya a texasi Fort Worth-i gyár végszerelő sorára ért

Amint azt a gyártó közleménye is jelzi, az AZ-1 gyári számú egység már az előrehaladott végső összeszerelés szakaszában van. Április elején befejeződött a repülőgép sárkány összeszerelési folyamata. Jelenleg a gépen a motor, a vezérlőfelületek és egyéb alkatrészek beszerelése folyik. Az összeszerelés és a tesztek első fázisa után (rendszerpróba) a repülőgép festése történik meg. Amint arra Wiesław Kukuła tábornok, a Lengyel Hadsereg vezérkari főnöke felhívja a figyelmet, a törvényi változások után a gépek a szürke árnyalatú nemzetiségi szimbólumokat kapnak.

A nyilatkozatok szerint minden lengyel F-35A Lightning II-nek a Block 4 szabványt kell képviselnie, és fel kell szerelni a TR3 csomaggal. Mint a gyártó hangsúlyozza, a szállítások a tervek szerint még idén elkezdődnek.

Lengyelország 32 darab F-35A Lightning II repülőgépet rendelt. Kezdetben a képzés székhelye az Egyesült Államokban lesz. A rendelkezésre álló információk szerint a lengyel személyzet képzési folyamata hamarosan megkezdődik a floridai Eglin bázison és az arkansasi Ebbingben. 2026-ban az első gépeket a Łask-i, majd egy évvel később a Świdwin-i légibázisra szállítják.

Címkép:

Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnök az AZ-1 gyári számú F-35 repülőgép összeszerelésének megkezdésekor

Forrás:

https://zbiam.pl/kolejne-fundusze-na-program-produkcji-i-eksploatacji-f-35-lightning-ii

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük