Címkép: Airbus H225M helikopter

Átadták az első két H225M helikoptert a Magyar Légierőnek

Az Airbus cég 2023. július 24-én az alábbi sajtóközleményt adta ki:

A Magyar Légierő átvette az első két Airbus Helicopters H225M típusú, többcélú helikopterét. A 16 darabos megrendelés első példányai a tervezett időben érkeztek meg a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki bázisára.

A repülőgépeket Bruno Even, az Airbus Helicopters ügyvezető igazgatója adta át.

“Nagyon örülök annak, hogy sikerült leszállítanunk az első két H225M típusú helikoptert a Magyar Légierőnek” – mondta Bruno Even. “A hadsereg többcélú légi járművet vehet át, amely harctéren már bizonyított, és egy rendkívül sikeres helikoptercsalád legújabb verziója.

A Magyarországon már hadrendbe állított H145M könnyű helikopterekkel együtt Magyarország olyan modern flottával rendelkezik, amelyet többféle katonai misszióban használhatnak és büszkék vagyunk arra, hogy a mi helikoptereinket választották az ország számára kulcsfontosságú feladatok ellátásához”.

Az Airbus támogatást nyújt a pilóták kiképzésében, és műszaki támogatási csomagot biztosít a legmagasabb szintű rendelkezésre állás biztosítása érdekében.

A Magyar Légierő által kiválasztott H225M a legmodernebb kommunikációs képességekkel rendelkezik, elsősorban szállítási, kereső-kutató és különleges missziókhoz használják majd.

Fejlett repülésvezérlő rendszere, négytengelyes robotpilótája, kivételes hatótávolsága és terhelhetősége, tágas, 24 fő szállítására is képes kabinja, fegyverzete és éjjellátó képessége lehetővé teszi, hogy a legnagyobb kihívást jelentő missziókban is bevethessék.

A Magyar Légierő H225M flottájának egy részét HForce fegyverrendszerrel szerelik fel, így azok légi támogatást is nyújthatnak.

A többcélú Super Puma család tagjaként a H225M-et Franciaországban, Brazíliában, Mexikóban, Malajziában, Indonéziában, Thaiföldön, Kuvaitban és Szingapúrban állították már hadrendbe.

Az Airbus-ról

Az Airbus a világ egyik vezető repülés és űrtechnikai vállalata. Az IFRS 15 nemzetközi árbevétel elszámolási standard szerint, 2022-ben a vállalat 58,7 milliárd eurós árbevételt könyvelt el, és 134 000 embert foglalkoztatott világszerte. Az Airbus minden igényt kielégítő utasszállító repülőgép portfólióval rendelkezik. Az Airbus Európa vezető katonai légijármű gyártója, csapat -és teherszállító, harci eszközöket és tanker gépeket kínál. Helikopter választékát a legmodernebb civil és harci eszközök adják. A vállalat ezek mellett az űrtechnológia terén is fontos szereplő.

Forrás: Airbus sajtótájékoztató 2023. július 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük