Címkép: illusztráció

Az Európai Védelmi Ügynökség felülvizsgálja az Európában tárolt tartós lőszerkészleteket

Az EDA felméri a tagállamok lőszerkészleteinek biztonságát és megbízhatóságát a lehetséges korromlás (öregedés) szempontjából.

Az Európai Védelmi Ügynökség (EDA – European Defence Agency), egy Brüsszel központú uniós szervezet, amely 27 tagállama védelmi képességeit hivatott felmérni, megkezdte a „körmérkőzéses tesztet” tagállamai lőszereinek biztonságának és megbízhatóságának felmérésére .

A kezdeményezés célja a különböző tagállamok lőszerbiztonsággal foglalkozó laboratóriumaiban kapott vizsgálati eredmények összehasonlítása. A Round Robin teszt garantálni fogja a lőszer biztonságát és megbízhatóságát, különösen sok éves tárolás után. 

Ausztria, Belgium, Finnország, Németország, Hollandia, Norvégia és Lengyelország vezető országként valós tűztesztek és vegyi tesztek elvégzésével működnek együtt ebben a projektben.

Ez az együttműködési erőfeszítés a kulcsfontosságú elemek, például a hajtóanyag és a robbanóanyagok tulajdonságainak vizsgálatára összpontosít, azzal a céllal, hogy ellenőrizzék az öregedés miatti esetleges leromlást.

Ezzel egyidejűleg a kapott eredmények alapul szolgálnak az ezen országok különböző laboratóriumaiban végzett vizsgálati eljárások összehasonlításához, és biztosítják a lőszer biztonságát és megbízhatóságát. 

Európa mozgósít

Ahogy Európa a mozgósítás időszakán megy keresztül – a termelés fokozásával Ukrajna háborús erőfeszítéseinek támogatására látszólag végtelen adományokkal, miközben feltöltik saját készleteiket –, egyre fontosabbá vált, hogy létfontosságú betekintést nyerjenek az Unió lőszerellátásának állapotába.

A kontinens mohó keresletének kielégítésére szolgáló lőszerellátás fenntartása exponenciálisan nőtt, az orosz invázió feltárta Európa tartós sebezhetőségét. Az erőforrások és a szakértelem egyesítésével ezek a nemzetek együtt dolgoznak e kritikus probléma megoldásán.

Round Robin lőszerteszt

A Round Robin teszt során a különböző laboratóriumok eredményeit egyformán kezelik, az adatok konzisztenciájára és a különböző körülmények között megbízható szabványok megállapítására összpontosítva. Ez a megközelítés segít biztosítani, hogy a tesztelési környezettől függetlenül folyamatosan megbízható eredményeket lehessen elérni. 

Ez a teszt három résztvevő nemzet valódi tűztesztjét tartalmazza, ahol a torkolati sebességét, a kamranyomást, a hatásidőt, a diszperziós és az önmegsemmisítési időt értékelik.

A projekt becsült időtartama nyolc hónap, és az eredménye fontos lépés lesz a lőszerbiztonsági követelmények, eljárások harmonizálása és az interoperabilitás javítása felé. Ezenkívül kiváló lehetőség a lőszerlaboratóriumi benchmark eljárások és a legjobb gyakorlatok feltárására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük