Címkép: illusztráció – az Armata harckocsik diszszemlén a Vörös téren

Az orosz TASS hírügynökség korábbi jelentése szerint Oroszország „kivonja” az Armata T-14 harckocsikat az ukrajnai közvetlen frontvonalakból.

Az Armata korábbi bevetését azzal az elsődleges céllal hajtották végre, hogy a valós harci forgatókönyvek alapján értékeljék a működés hatékonyságát. Ez lehetőséget biztosított ezen harcjárművek tényleges harctéri körülmények közötti teljesítményének vizsgálatához.

Bejelentették, hogy a vizsgálati szakasz lejárt, és a harckocsikat további vizsgálatra kivonták a frontvonalból.

A meghajtó-erőátviteli rendszer problémái

Sem a TASS, sem az orosz védelmi minisztérium nem nyilatkozott hivatalosan, de megjelentek olyan állítások, amelyek problémát feltételeznek a T-14-es hajtómű erőátviteli rendszerével kapcsolatban. 

Ezek az állítások, amelyek látszólag különböző orosz bloggerektől származnak, arra utalnak, hogy ez a probléma, amelyre először 2020-ban derült fény, a mai napig megoldatlan.

A harckocsi 1500 lóerős ChTZ 12Н360, 12 hengeres dízelmotorral rendelkezik.

Ez a motor lehetővé téve a harckocsi számára, hogy figyelemre méltó sebességet érjen el 50 mérföld/óra környékén.

A motor egy fejlett automata sebességváltó-rendszerrel van összekapcsolva, amelyet 2К25 Kulibinnek neveztek el. Ez a rendszer hét előremeneti és egyetlen hátrameneti fokozattal rendelkezik.

A sebességváltó kialakítása lehetővé teszi a zökkenőmentes és hatékony sebességváltást oly módon, hogy a harckocsi megőrizze a sebességét és mozgékonyságát különféle körülmények között.

A 2К25 Kulibin sebességváltóról azonban ismertek megbízhatósági problémák, különösen az elektronikus vezérlőrendszerrel kapcsolatban. Egyes jelentések szerint a sebességváltó hajlamos lehet a túlmelegedésre és a meghibásodásra, ami jelentős leállásokhoz és a harckocsi karbantartási költségeinek növekedéséhez vezethet. Az orosz hadsereg elismerte ugyan ezeket a problémákat, de a hírek szerint különféle fejlesztésekkel és módosításokkal igyekeztek orvosolni őket.

A hőérzékelő rendszer problémái

Hiteles információk megszerzése az orosz fegyverrendszereken belüli problémákkal kapcsolatban gyakran lehetetlen, főképpen Moszkva ilyen kérdésekben való visszafogottsága miatt.

 Egy korábbi UralVagonZavod kinyilatkoztatás során azonban az orosz védelmi vállalat forrásai rávilágítottak a T-14 Armata harckocsi hőérzékelő rendszerével kapcsolatos problémákra.

A szenzorok és kamerák bonyolult hálózatán működő harckocsi panorámás, 360 fokos képet szolgáltat a legénységnek a csatatérről. Mindazonáltal funkcionális zavarokról számoltak be a hőleképező rendszerben, ami potenciálisan veszélyezteti a harckocsi képességét a célpontok azonosítására és a velük való interakcióra.

A T-14 hőrendszerét sújtó további nehézség az elektronikus zavarásra való fogékonyság. A harckocsi jelentős mértékben függ az elektronikus érzékelőktől és rendszerektől, olyan elemektől, amelyek potenciálisan áldozatul eshetnek az ellenséges elektronikus hadviselés kifinomult zavarási technikáinak. A harckocsit elveszítheti észlelési képességet, így kiszolgáltatottá vélik és támadásra alkalmatlanná teheti.

A brit álláspont

A kibontakozó események közepette a brit hírszerző közösség kétkedő pillantást vetett arra, hogy Oroszország képes-e legújabb és legfélelmetesebb tankmodelljeit Ukrajna instabil régiójába küldeni. Az Egyesült Királyság tisztviselőinek közelmúltbeli közleménye azt feltételezte, hogy a T-14 Armata, a modern páncélos hadviselés mintapéldánya nem valószínű, hogy részt vesz kézzelfogható harci forgatókönyvben.

A jelentés bizonyossággal állítja, hogy amennyiben Oroszország a T-14 bevetését választja, az elsődleges motiváció látszólag propagandacélok lennének. Ennek a katonai járműnek a gyártása a feltételezések szerint valószínűleg szerény számra korlátozódik. Továbbá feltételezhető, hogy a katonai parancsnokok fenntartásokkal élhetnek a jármű megbízhatóságával és harckészültségével kapcsolatban, ezáltal csökkentve annak valószínűségét, hogy most széles körben elterjedjen a hadviselésben.

A T-14 Armata, Oroszország élvonalbeli nehéz harckocsija, építészetileg egy személyzet nélküli torony köré összpontosul. Ez a jellegzetes konfiguráció különbözteti meg az összes többi hadműveleti nehéz harckocsitól (MBT) és az erősségek és gyengeségek egyedülálló sorát keletkezteti.

Kazanyi gyakorlópálya

2022 novemberében az orosz médiában megjelent egy videó, amely bemutatja az orosz szárazföldi erők szigorú kiképzési gyakorlatait a kijelölt kazanyi gyakorló-kiképző létesítményekben. Ezekben a vizuális dokumentumokban látható volt, hogy egy harckocsi legénység egy T-14 Armata harckocsival vett részt kiképzésen, miközben Kazany sáros tájának kihívásokkal teli terepein manőverezett.

A videó itt látható:

A videó különösen figyelemreméltó részlete azt örökítette meg, ahogy az orosz tank a katonákkal egyirányban halad előre a gyakorlópálya sáros részein. Ezt a kiképzést a megfigyelők lehetséges előfutárának tekintették Oroszország azon küszöbön álló döntésének, hogy a harckocsit Ukrajnába telepítse.

Mint ismeretes, az Armata T-14 további a tevékenység értékelése és esetleg további fejlesztések végrehajtása miatt kivonásra került Ukrajnából.

Forrás:

https://bulgarianmilitary.com/2023/09/04/t-14s-transmission-issue-may-have-thrown-it-off-the-battlefield/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük