Forrás: CSILLAGOK ÉS CSÍKOK • 2022. szeptember 22. https://www.stripes.com/

Írta: JOHN VANDIVER

Lengyelország bejelentette, hogy 96 Apache helikoptert vásárol az Egyesült Államoktól.

Lengyelország közel száz „tankgyilkos” Apache helikopter beszerzésére vonatkozó tervei az Egyesült Államoktól jelentős változást jelentenek a NATO számára – mondta a héten egy magas rangú amerikai diplomata a szövetség válságreagálási terveinek megerősítését célzó kezdeményezésekről.

„Ha orosz tankok fenyegetik a NATO egy hüvelyknyi területét, azok az Apache helikopterek megállítják őket a nyomukban” – mondta Mark Brzezinski, az Egyesült Államok lengyelországi nagykövete beszédében, amelyben kiemelte Varsó szerepét a NATO keleti szárnyának védelmében. „Az Apache helikopterek egy páncélozott jármű legrosszabb rémálma. Tankgyilkosok.

Brzezinski kijelentései arra utalnak, hogy Lengyelország lépéseket tesz védelmének fokozása érdekében, és a NATO katonai pezsgési rendjében áll. A legutóbbi beszerzési erőfeszítések dollármilliárdokat érintenek az Egyesült Államok katonai hardverében.

Arzenáljába fel kíván venni M1A1 Abrams tankokat, Patriot rakétákat, HIMARS-okat és F-35-ös vadászrepülőket. A hónap elején Lengyelország bejelentette, hogy 96 Apache helikoptert vásárol az Egyesült Államoktól.

„Ezek a helikopterek jól működnek együtt az Abrams tankokkal” – mondta Mariusz Blaszczak miniszterelnök-helyettes a németországi Ramstein légitámaszponton szeptember 8-án folytatott megbeszélései után. „Együtt óriási erőt alkotnak.”

Brzezinski megismételte ezeket a megjegyzéseket, mondván, hogy a felszerelés biztosítja, hogy az amerikai és lengyel katonák „egyként dolgozhassanak”.

Tekintettel arra, hogy Lengyelország Ukrajnával és Oroszország katonai exklávéjával, Kalinyingráddal határos, az ország az Egyesült Államok vezette NATO-szövetség súlypontjává vált.

Azóta, hogy Oroszország 2014-ben először fegyveres birtokba vette Ukrajna területét, az amerikai csapatok rotációs alapon a fő támaszpontot képezik Lengyelországban. Most a hadsereg állandóbb gyökereket ereszt.

A NATO júniusi madridi csúcstalálkozóján Joe Biden elnök azt mondta, hogy egy poznani támaszpont lesz az első állandó amerikai helyőrség Közép- és Kelet-Európában. A helyszín a hadsereg V. hadtestének főhadiszállásaként szolgál, amely felügyeli a szárazföldi haderők mozgásait Európában.

„Ez állandó. Ez egy történelmi, tektonikus váltás” – mondta Brzezinski a poznani bázisról.

Közben több mint 100 közös katonai infrastrukturális projekt van folyamatban, amelyek támogatják az amerikai csapatok rotációját, további kiképzési helyszíneket biztosítanak, és válság esetén lehetővé teszik a NATO-erők Lengyelországba áramlását – mondta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük