Címkép: A Rosoboronexport legjobb bestseller terméke az ötödik generációs Szu-57E vadászrepülőgép Fotó: Rosoboronexport

A „Rosoboronexport” Részvénytársaság az Orosz Föderáció állami tulajdonú fegyverkereskedelmi cége az „Army-2023” nemzetközi haditechnikai fórum első napján 500 millió dollár feletti szerződést írt alá egy külföldi ügyféllel, akinek a neve még nem lett feltárva. Ezt a cég vezetője, Alexander Mikheev jelentette be.

„A Rosoboronexport munkája az augusztus 14-i Army-2023 fórumon egy jelentős szerződés aláírásával kezdődött egy külföldi partnerrel. Az aláírt szerződés összértéke meghaladta az 500 millió dollárt” – mondta Mikheev, aki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek számolt be a fórumon.

Elmondása szerint tavaly az Army-2022 fórumon a Rosoboronexport több mint 400 millió dollár értékben írt alá szerződéseket. A jelenlegi szerződések értéke 100 millió dollárral több ennél.

Mikheev azt is hozzátette, hogy az összes korábbi évben, miközben részt vett a hadsereg fórumán, a cég összesen több mint 3 milliárd dollár értékben írt alá szerződéseket. „Mindezek komoly alapokat teremtettek az új szerződések aláírásához” – mondta.

Mikheev szerint a Rosoboronexport megrendelésállománya körülbelül 50 milliárd dollár, ennek 75%-a katonai termék a légierő és a légvédelem számára. A repülési felszerelések részesedése az orosz katonai termékek teljes exportvolumenéből körülbelül 50%.

„Oroszország jelen van a katonai export szinte minden területén, amelyek: szárazföldi, tengeri, páncélozott, repülési felszerelések, légvédelmi berendezések, automatizált vezérlőrendszerek, elektronika és kommunikációs eszközök. Hagyományosan a katonai repülőgépek állnak az élen, mind a rendelésállomány mennyiségét, mind az exportot tekintve, amelynek részesedése átlagosan mintegy 50 százalék” – mondta.

A Rosoboronexport vezetője hozzátette, hogy nagy az érdeklődés a légvédelmi eszközök iránt – a megrendelések több mint 20 százalékát teszik ki. Körülbelül 15%-át a szárazföldi erők felszerelése teszi ki, a többit pedig a haditengerészeti erők felszerelése és egyéb termékek teszik ki.

Miheev szerint a hadsereg fóruma óriási szerepet játszik Oroszország külföldi államokkal folytatott haditechnikai együttműködésének fejlesztésében, mivel lehetőség nyílik új orosz haditechnikai modellek bemutatására a partnereknek. 

„2030-ra várhatóan 90:10 százalékos arányban az orosz termékek új mintáinak aránya felülmúlja a ma gyártottakat” – mondta Mikheev, megjegyezve, hogy a rövid- és középtávú kibocsátásnövekedés tekintetében a vezető termékek az alábbiak:

  • ötödik generációs Szu-57E vadászrepülőgép
  • Il-76MD-90A(E) katonai szállító repülőgép
  • Ka-52E felderítő és támadó helikopter
  • Vityaz légvédelmi rendszer
  • Pantsir-S1M légvédelmi rakétarendszer
  • Projekt 22356 fregatt
  • TOS- 2 rakéta sorozatvető rendszer.

„A Rosoboronexport kiállítási területe évről évre növekszik. 2023-ban meghaladta a 2300 négyzetmétert, aminek köszönhetően sikerült növelni a bemutatott termékek számát” – mondta.

Forrás:

http://status-arms.ru/novosti/ao-rosoboroneksport-na-mvtf-armiya-2023-zaklyuchil/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük