Címkép: Szergej Sojgu orosz honvédelmi miniszter a megtekinti az ARMY 20203 kiállítást

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter megnyitotta a 9. ARMY 2023 Nemzetközi Katonai-Technikai Fórumot

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter megnyitotta a 9. ARMY 2023 Nemzetközi Katonai-Technikai Fórumot (2023. augusztus 14-20), és üdvözlő beszéddel fordult a rendezvény résztvevőihez a Patriot Military Parkban.

„Sok ország védelmi minisztériumának delegációi és az ipar képviselői jelen vannak ma itt a Patriot Kiállítási Központban. Nehéz nemzetközi környezetben megtalálni a lehetőséget, hogy valaki eljöjjön, ezzel is megmutatva, hogy vágyik a kapcsolatok folytatására, a kölcsönösen előnyös együttműködés megerősítésére és fejlesztésére. Ez a legjobb válasz a szankciók és a pusztító erők kedvelőinek, amelyek feszültséget keltenek, pusztítást és rendetlenséget okoznak” – mondta Szergej Soigu.

Az orosz védelmi miniszter megjegyezte, hogy az idei Fórumon bemutatott fejlesztések egy részét az Orosz Fegyveres Erők egyre inkább felhasználják, „Ki szeretném hangsúlyozni, hogy ezek közül sokat már most is a csapatok érdekében valósítanak meg, a különleges katonai műveletek keretén belüli feladatokat ellátva. Fegyverzetünk valós körülmények között megmutatja megbízhatóságát és hatékonyságát. Ugyanakkor a széles körben nyilvánosságra hozott, nyugati gyártású hardver valójában korántsem bizonyult hibátlannak. Erről meggyőződhet, ha megnézi a trófeafegyver-kiállítást.

A miniszter elmondta azt is, hogy a nyugati szankciók ellenére az orosz ipar sikeresen megbirkózott a kitűzött feladatokkal, így az államvédelmi rend terén is, „Az orosz védelmi-ipari komplexum nemcsak gyorsan alkalmazkodott a honvédségi munkához a súlyos szankciók körülményei között, hanem bizonyos területeken növelte kapacitásait is.

Az orosz védelmi miniszter a Fórum megnyitásakor hangsúlyozta, hogy a rendezvényen a katonai termékek mellett a mesterséges intelligencia, a rádió-elektronikai és információs technológiák, valamint a pilóta nélküli repülés területén is bemutatkoznak projektek.

A beszéd végén Szergej Sojgu reményét fejezte ki az országok közötti haditechnikai együttműködés erősítésében és az új partnerekkel való párbeszéd kialakításában, és eredményes munkát kívánt a fórum minden résztvevőjének.

A kiállításról az alábbi linken lehet mintegy 2 perces videót megtekinteni. Érdemes megnézni.

https://vk.com/video-133441491_456268221?list=ln-HSWQT6zMyaeBmWFczJ

(Megjegyzés: ha a videó nem indulna el, a fenti címet másolja ki, illessze be a keresőbe és rákattintással indítsa el a videót).

Az ARMY 2023 nyitóünnepségén 82 külföldi delegáció, a védelmi ipar képviselői vettek részt. Ezek közül 19 ország védelmi minisztériumának vezetői, 19 ország vezérkari főnöke (honvédelmi miniszter-helyettes szint), 1 ország az Orosz Föderációban lévő külföldi nagykövetségek képviselői szintjén, és 43 ország az Orosz Föderációban akkreditált katonai diplomaták szintjén.

A fórum első napján 14 kétoldalú találkozót szerveztek és tartottak. Ezek közül hatot az Orosz Föderáció védelmi miniszterhelyettese, Alekszandr Fomin vezérezredes vezetésével, Mianmar, Pakisztán, Kambodzsa, Banglades és Dzsibuti katonai minisztériumának képviselőivel. Hármat az Orosz Föderáció védelmi miniszterhelyettese, Yunus-Bek Evkurov vezérezredes vezetésével a Közép-afrikai Köztársasággal, Malival és Burkina Fasóval. Ötöt az Orosz Szövetségi Katonai-Műszaki Együttműködési Szolgálat vezetőjével, Malival, Ugandával, Bolíviával, Burundival és Dzsibutival.

A Fórum vendégei Denis Manturov kormányelnök-helyettes – ipari és kereskedelmi miniszter által vezetett plenáris ülésen vettek részt. Megtekintették a Fórum kiállítását Szergej Sojgu, az Orosz Föderáció védelmi minisztere hadseregtábornok, és a Fehérorosz Köztársaság védelmi minisztere, Viktor Khrenin altábornagy.

A kiállításon különös figyelmet fordítottak a pilóta nélküli légi járművek témájára. Ezt a területet jelenleg mind a katonai, mind a polgári szektorban aktívan fejlesztik. A téma valójában egy új független, tudásintenzív és high-tech iparág létrehozásához kapcsolódik.

Azok viszont, akik szerettek volna megismerkedni az innovatív polgári termékek előállításának sajátosságaival, lehetőség nyílt a külön pavilonban bemutatott „Oroszország védelmi iparának diverzifikációja” című kiállítás megtekintésére, valamint a tematikus kiállítást, amely a hazai mesterséges intelligencia-technológiák terén elért haladó vívmányoknak szentelte – a Fórumon első ízben – a bemutatót. Ezt a kiállítást „Az eredmények ideje” mottóval mutatják be. Bemutatja a legjobb gyakorlati fejlesztéseket és technológiákat a különböző iparágakban és alkalmazási területeken, beleértve az Orosz Föderáció egyes régióit is. A legjobb gyakorlati eredményeket elért szervezetek lépnek fel kiállítóként.

A korszerű fegyverek, katonai és speciális felszerelések, új technológiák bemutatása mellett kiemelt figyelmet fordítanak a pilóta nélküli légi járművekre – amely terület nemcsak a polgári szektorban aktívan fejlődik, hanem a különleges katonai művelet változásaival is gyorsan átalakul. A különféle osztályokba tartozó drónok gyártásának szintje és az ellenük való küzdés eszközei, a pilóták és a legénység képzési központjainak rendszerének fejlesztése, valamint az UAV-k harci használatának mértéke komoly szintet ért el. Nemcsak az UAV-k légi felhasználásáról van szó, hanem a drónokat használó csapatok gyakorlati akcióiról is a vízen és a szárazföldön.

A Drone Biatlon bajnokság keretében első alkalommal kerül megrendezésre egy kibővített rendezvénysorozat, beleértve a pilóta nélküli légi járművek és ellenintézkedési rendszerek statikus kiállítását, tudományos és üzleti programot a szövetségi végrehajtó hatóságok, vezető ipari vállalkozások képviselőinek részvételével, a tudományos és üzleti elit, valamint az FPV drónok önkéntes pilóták képzését végző vezető iskolák vezetőinek részvételével. A bajnoki programban versenyek és mesterkurzusok szerepelnek az FPV drón pilóták gyakorlati feladatairól komplex elektronikus környezetben, a felderítésről és a célpont bevetésről, a harci érintkezési vonalon tesztelt módszerek bemutatásával.

Forrás:

https://eng.mil.ru/en/army2023.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük