A Pucara Defensa latin-amerikai kiadvány (lásd a lenti forrást) beszámolt arról, hogy két Mi-171E helikopter átadásáról megállapodott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Javier Milei Argentína új elnöke utóbbi beiktatása során Buenos Airesben.

„A tárgyalások folynak az argentin félnek a helikopterek Ukrajnának történő átadása kapcsán a fizetési feltételeiről” írja a kiadvány.

Korábban az Egyesült Államok azt javasolta Argentínának, hogy az eszközöket egyszerűen adják át az ukrán háborús erőfeszítések támogatására, de a leköszönő argentin kormány ellenezte ezt a megoldást. Jelenleg a helyzet megváltozott. Az Egyesült Államok javasolta, hogy a helikopterek maradványértékét az F-16 Fighting Falcon vadászrepülőgép vásárlásának első törlesztésébe beszámítanák.

A két orosz Mi-171Е helikopter Argentínába történő szállításáról szóló szerződést 2010 augusztusának végén írták alá a Rosoboronexporttal Buenos Airesben. Argentína ekkor először vásárolt orosz gyártmányú repülőeszközöket. A típus megnevezésében az E betű az export variánsot jelenti.

A két helikoptert 2011-ben vették alkalmazásba a Buenos Aires-i Moreno-ban található VII. légi dandár 7. helikoptercsoportjának III. századában, főképpen légiszállítási küldetésekre, SAR (kutatás és mentés) feladatokra és Antarktiszi logisztikai műveletekre. A két helikopter megvásárlásakor további három helikopter beszerzésére is opcióban állapodtak meg, amely azonban nem valósult meg.

A speciális feladatokra tekintettel mindkét helikoptert élénk narancssárgára és fehérre festették. Időjárási radarral és vészúszóval rendelkeznek. A helikopterek kiegészítő üzemanyagtartállyal és rakodódaruval vannak felszerelve az Antarktiszon történő nagyon hosszú távú műveletekhez. Repülési távolság a maximális felszálló tömeggel (30 perc vészüzemanyaggal tartalékkal) két kiegészítő üzemanyag tartállyal 1065 km. Az 1969-ben létrehozott Marambio kutatóállomás mintegy 3300 kilométerre fekszik az argentin fővárostól, Buenos Airestől, mindezért az oda történő átrepülés vélhetően több ugrással törtnt.

A helikoptereken üzemidők lejárta miatt 2021-ben meg kellett volna kezdeni a szükséges ipari tevékenységet, amire a szerződéskötés a COVID-19 világjárvány, majd az Oroszország elleni szankciók miatt nem jött létre.

Jelenleg mindkét H-94-es és H-95-ös lajstromjelű helikoptert leállították, kivonták az üzemeltetésből. A leállított helikopterek eszmei értéke nulla, és a valós értékét csak azt követően nyeri vissza, ha azon végrehajtják a szükséges műszaki munkákat. Külső szemlélőként tekintve az ügyre azt lehet mondani, hogy Argentina akkor jár legjobban, ha elfogadja az USA ajánlatát, a helikopterek maradványértékének beszámítását be az új F-16 Fighting Falcon vadászrepülőgép vételárába.

A helikopterek ukrán félnek történő átadása vélhetően légi szállítással történne. Első lépésként azokat egy olyan javító centrumba kellene szállítani, ahol végrehajtanák mindazon műszaki tevékenységeket, amelyek az üzembe állításhoz szükségesek. A mai körülmények között nem lesz egyszerű olyan repülőtechnikai szervizüzemet találni, amely orosz alkatrész utánpótlás nélkül meg tudja oldani ezt a feladatot.

Címkép: az Ukrajnának átadásra kerülő H-94 lajstromjelű helikopter

Forrás:

https://www.pucara.org/post/la-fuerza-a%C3%A9rea-argentina-donar%C3%A1-a-ucrania-los-dos-mi-171e

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük