Albánia újjáépíti a hadiiparát a fegyverek globális piacának nagy kereslete miatt. Erről az ATA albán állami hírügynökség számolt be (lásd: lenti hivatkozás).

Niko Pelesi albán védelmi miniszter április 17.-én Tiranában a témával kapcsolatos kormányülés után nyilatkozott az albán médiának.

Megjegyezte, hogy a fegyverek és lőszerek iránti kereslet a világon növekszik, de Albánia eddig nem mutatott előrelépést hadiiparának újjáépítésében.

Albánia szerinte „a térség és Európa azon kevés országainak egyike, amelyben nem fejlődött, hanem szunnyad egykori hadiipara”.

Pelesi ugyanakkor azt mondta, hogy a kormány nem tud pénzügyi forrást biztosítani a hadiipari termelés helyreállítására. A saját beruházás helyett annak adnak teret, hogy helyi és külföldi cégek olyan beruházásokat hajtsanak végre, amelyek a termelés helyreállítását célozzák.

„Az állami vállalatok részvénytársasággá alakítása folyamatban van, legalábbis a biztonsági és védelmi szektorban” – mondta Pelesi.

Hozzátette azt is, hogy sok olyan ipari létesítmény van az országban, amely alkalmas lehet a hadiipar újjáélesztésére.

„Nyitottak vagyunk, és várjuk a javaslatokat a külföldi és belföldi érintettektől!” – mondta Niko Peleshi.

„Albánia partner a védelmiipari közös befektetésben, akár külföldi, akár helyi befektetőkkel. A potenciális befektetőknek bemutatjuk a lehetőségeket, akik jelenleg az érdeklődés kinyilvánításának és ezen iparágak ellenőrzésének fázisában vannak” – mondta Pelesi.

Hangsúlyozta, hogy a külföldi befektetők egy része már meglátta a nagy termelési potenciált ebben a fejleszteni tervezett országban.

Címkép:

Egy régóta nem használt albán hadiipari üzem madártávlatból Forrás: az albán televízió REPORT TV műsorából kimerevített kép

Forrás:

https://ata.gov.al/2024/04/17/peleshi-do-te-riaktivizojme-industrine-ushtarake-interes-nga-investitore-vendas-e-te-huaj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük