Az Airbus Defense befejezi az első kazahsztáni A400M katonai szállító repülőgép gyártását. A cég közölte , hogy jelenleg már a gép festését és feliratozását végzik.

A „21” számot viselő repülőgép átadásának pontos dátuma még nem ismert.

Az Airbus A400M Atlas az Airbus által kifejlesztett négy hajtóműves turbólégcsavaros katonai szállító repülőgép. Kazahsztán haderői számára az A400M repülőgépek vásárlása jelentősen bővíti a nagy távolságokra történő légi szállítás lehetőségeit.

Az A400M azon képessége, hogy rakományt tud szállítani távoli repülőterekre felbecsülhetetlen értékű lesz az ország fegyveres erői mobilitásának és a vészhelyzeti segélyműveletek növelése szempontjából.

A Kazah Köztársaság 2021-ben két A400M típusú katonai szállító repülőgépet rendelt az Airbus európai repülőgépgyártótól. A megállapodással párhuzamosan a felek egyetértési megállapodást írtak alá a karbantartás és a nagyjavítás terén.

Az alábbi rövid (1’34”) YouTube videón megtekinthetőek a kazah repülőgép befejezési festési munkálatai:

Kazahsztán jelenleg már rendelkezik Airbus szállítógépekkel, nevezetesen tizenegy C295-ös szállítórepülőgépet üzemeltet. A tervek szerint Kazahsztán a C295-ös repülőgépek helyi szervizközpontjának létrehozását irányozza elő.

Kazahsztán az A400M repülőgépek 9. országa lesz. Jelenleg nyolc ország üzemelteti az A400M-et: Németország, Belgium, Franciaország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Malajzia, Törökország és Spanyolország.

Már több mint 100 ilyen típusú repülőgépet építettek, és a Kazahsztánnal kötött megállapodás aláírása után a teljes rendelési csomag elérte a 176 darabot. Az első A400M-et 2013 nyarán adták át a francia légierőnek.

Forrás:  X Airbus Defense

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük