Biden megerősítette Abrams tankok átadását Ukrajnának

Forrás: Wikipédia

Joe Biden az Egyesült Államok elnöke 2023. január 25-én, szerdán egy tájékoztatón  megerősítette, hogy Ukrajnát Abrams tankokkal fogják támogatni. Biden szerint az európai szövetségesek megállapodtak abban, hogy elegendő harckocsit küldenek két ukrán harckocsizászlóalj felszereléséhez, vagyis összesen 62 harckocsit. Vélhetően ez a magyarázata annak, hogy az ukrán fegyveres erők a területük védelme érdekében ennek a mennyiségnek a felét, vagyis 31 Abrams tankot (vagyis egy zászlóaljnyi mennyiséget) kapnak az Egyesült Államoktól. A tájékoztatón Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere is jelen volt.

Ugyanakkor Colin Kahl, a védelempolitikáért felelős helyettes-államtitkár szerint nem kellene az ukránokat olyan rendszerekkel ellátni, amelyeket nem tudnak javítani és fenntartani.

Más névtelen tisztviselők azt mondják, hogy az amerikai Abrams harckocsik súlya, magas fogyasztása és magas karbantartási igénye mind negatív tényezőnek számít az Ukrajnának történő szállítással kapcsolatban. Ezen tankok súlya 73,6 tonna, a hajtóművük gázturbina, amelyek fogyasztása jelentősen magasabb, mint a konvencionális meghajtású tankoké. Gázturbinás meghajtás egyedinek számít a NATO országokban. A gázturbina magas fogyasztása feltétlenül kihatással van az üzemanyag logisztikára. Fentieken túl az Abramsok hajlamosak a meghibásodásokra, és kiterjedt karbantartási szakértelmet igényelnek.

Összegezve, az Abrams tankok használata és karbantartása nagyon összetett és költséges feladat, ezért az Egyesült Államok kiképzést biztosít, továbbá olyan alkatrészeket és felszereléseket is szállít ezekkel a harceszközökkel, amelyek hosszú távon fenntarthatóvá teszik azok használatát a hadszíntéren. Egyebek között nyolc M88A2 Hercules páncélozott mentőjárművet is kap Ukrajna a harckocsi és egyéb harcjárművek karbantartására. A Hercules név egy rövidítést takar, nevezetesen Heavy Equipment Recovery Combat Utility Lift and Evacuation System, vagyis: Nehézfelszerelés-helyreállítási harci emelő – és evakuációs rendszer.

A lehető leghamarabb megkezdjük az ukrán hadsereg kiképzését. Időbe telik, amíg ezeket a tankokat a csatatérre helyezik.” – mondta Biden.

A kiképzés elképzelhetően Németországban lesz amerikai oktatókkal, esetleg Lengyelországban, ahol már szintén vannak Abrams tankok. Megjegyezzük, hogy a karbantartás megszervezése műszaki (ipari jellegű) feladat, és az üzemképesség fenntartása érdekében ezeknek a szakembereknek a kiképzése is kiemelkedően fontos.

Nagyon fontos kérdés az, hogy a Biden által mondott „időbe telik, amíg ezeket a tankokat a csatatérre helyezik”, mennyi időt jelenthet. A folyamatok egy része jól tervezhető, pl. a tankok Európába – első lépcsőben Lengyelországba majd ezt követően Ukrajnába – szállítása, hacsak azok nem Európában találhatóak. Kritikusnak mondható a kiképzés, ahol a humán faktor alakítása hosszadalmas folyamat lehet, és a projekt egyik legfontosabb szakaszának tekintendő. Összességében szakértői vélemények szerint az első Abrams tank ukrajnai harctéren történő megjelenéséig akár több hónap (egyesek szerint akár év) is eltelhet. Tavaszra, amikor az ukrán számítások szerint az orosz offenzíva elindulhat, nagy eséllyel nem érkezik meg amerikai tank.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük