A ​​TF-X lopakodó vadászgép a fejlesztés 13. évében megkezdte a gurulási teszteket

Forrás:

https://www.intellinews.com/turkey-s-stealth-fighter-jet-has-no-engine-but-you-won-t-hear-that-from-erdogan-election-campaign-273563/?source=cee-telecoms-media-it-newswatch

https://www.airdatanews.com/turkish-tf-x-stealth-fighter-performs-taxiing-tests-on-the-runway/

A török ​​kormány ambiciózus TF-X programja újabb mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy végrehajtotta az ország által kifejlesztett példátlan lopakodó vadászgép első gurulási tesztjét. A repülőgépet várhatóan a következő napokban hivatalosan is bemutatja a Turkish Aerospace Industries (TAI) .

A TF-X lopakodó vadászrepülőgép fejlesztése 2010-ben kezdődött és 13 évnek kellett ahhoz eltelni, hogy a gurulási tesztek megkezdődjenek.

2010. december 15-én a török védelmi ipari végrehajtó bizottság (SSIK) úgy döntött, hogy megtervez, fejleszt és gyárt egy nemzeti, következő generációs légi felsőbbséget biztosító vadászrepülőgépet. 2011-ben Törökország Védelmi Iparágakért Felelős Államtitkársága (SSM), ma a Védelmi Iparágak Elnöksége (SSB), a török fegyveres erők beszerzési ügynöksége, megállapodást írt alá a TAI-val az alapvető képességek koncepcionális fejlesztéséről. A tanulmányok feltárják a vadászgép költségeit, miközben megvizsgálják, hogy milyen mechanikus és elektronikus rendszereket alkalmaznának és tartalmaznának, valamint a katonai repülésben rejlő lehetőségek és kihívások szélesebb perspektíváját is feltárják. A Turkish Aerospace Industries által végzett 2 éves koncepcionális tervezési fázisra 20 millió dollárnak megfelelő finanszírozást különítettek el. A TAI illetékesei kijelentették, hogy az elvi tervezési szakasznak 2013 végén be kell fejeződnie, majd jelentés készül, amelyet benyújtanak a miniszterelnökhöz a fejlesztési szakasz költségvetésének és keretének jóváhagyása céljából.

A fejlesztésnek ez a tempója ebben az iparban és egy ilyen termék esetén elfogadhatónak mondható. Ugyanakkor az mindenféleképpen megjegyzendő, hogy komoly lemaradást jelent az, hogy a TAI még nem fejlesztette ki a repülőgéphez az „5G lopakodó” osztályba illeszhető turbóventilátoros hajtóművet.

A TF-X prototípus formája sok hasonlóságot mutat az F-22 Raptorral, bár kisebb annál. Ennek ellenére a TF-X rendelkezik néhány olyan tulajdonsággal, amelyek arra utalnak, hogy nagy potenciállal rendelkező harci repülőgépről van szó. A prototipus jelenleg két ismeretlen eredetű hajtóművel van felszerelve (egyes források szerint egy General Electric hajtóművel szerelték fel, vannak olyan jelek, amelyek hasonlóságot mutatnak az F110 turbóventilátorral). Ez a hajtómű elegendőnek tűnik a fejlesztés folyamat jelenlegi fázisaihoz, például a guruláshoz és a földi futási tesztekhez, de messze elmarad attól a teljesítménytől, ami egy csúcskategóriás harci repülőgéphez szükséges.

A végleges hajtóműnek várhatóan 40 000 láb magasságban és 1,8 mach sebességgel kell repítenie az TF-X-et.

A török ​​védelmi beszerzési ügynökség az elmúlt évben hivatalosan is kiírta a versenyt egy török ​​fejlesztésű és gyártású turbóventilátoros hajtómű szállítására. Korántsem világos, hogy kik lesznek az ajánlattevők a kiírt tender alapján. A védelmi iparági jelentések azt sugallják, hogy az Egyesült Királyság Rolls-Royce-ja, amely a török ​​Kale Group partnere, beszállító lehet, de ennek a régóta vitatott lehetőségnek a frissítése és verifikációja egyelőre várat magára.

A TF-X helyett az ország légierejének eredetileg F-35-ös vadászgépeket kellett volna kapnia, de az S-400-as orosz föld-levegő rakéták török megvásárlása arra késztette Donald Trump volt amerikai elnököt, hogy kizárja Törökországot a Joint Strike Fighter programból. Ezt követően a jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden nyomást gyakorolt a Kongresszusra, hogy engedélyezze F-16V vadászrepülők egy sorozatának az eladását Törökországnak, ezzel próbálva közelebb tartani Törökországot a Nyugathoz. 

A légierőt megerősítésére vonatkozó szándék valóban reális, mert a TF-X várhatóan nem áll szolgálatba 2030 előtt, vagyis a fejlesztés megkezdését követő 20. évben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük