https://www.aerotime.aero/articles/video-shows-turkeys-hurjet-supersonic-jet-trainer-performing-taxi-tests

2022. december 24-én HÜRJET kiképző repülőgép prototípus címmel blog bejegyzést közöltünk arról, hogy megtörtént az említett repülőgép „kigurítási ceremóniája” a hangárból.

Az akkori esemény itt látható: https://vedelmiiparblog.hu/blog/hurjet-kikepzo-repulogep-prototipus/

Most a prototípus gyártása egy újabb állomáshoz érkezett, ezért egy újabb információt tudunk közölni:

Turkish Aerospace Industries (TAI) megkezdte az ígéretes HÜRJET sugárhajtású oktatórepülőgépek földi tesztelését. Ez a repülőgép földi dinamikus viselkedésnek vizsgálatát jelenti: gurulás különböző sebességeken, egyenesvonalú és kanyarodó gurulás, az aerodinamikai felületek viselkedésnek vizsgálata, a fékek vizsgálata, a műszerek vizsgálata, a hajtómű működésének ellenőrzése különböző földi üzemmódokon.

A Hürjet első hajtóműindítása február 2-án történt.

A földi teszt megbízható végrehajtása nagyon fontos etáp a légi tesztelések megkezdése előtt.

A török ​​kormány 2017 novemberében döntött arról, hogy a TAI égisze alatt létrehozza a török ​​nemzeti kiképző és harci kiképző repülőgépek programját, HÜRJET kódnéven.

A nemzeti oktatórepülőgépeknek a T-38-as és az F-5-ös modelleket kell leváltaniuk. A Török Légierő a HÜRJET-et könnyű támadórepülőgépes változatban is tervezi fogadni, ennek a változatnak a neve HÜRJET-C lesz (a „C” valószínűleg a Combat – Támadó szót jelenti). Harci repülőgépként szerepe magában foglalja a különféle levegő-levegő és levegő-föld lőszerek alkalmazását. Ezeknek a fegyver eszközöknek az össszetételéről egyelőre nincs ismeretünk. A repülőgépnek 7 fegyvertartó pilonja lesz, három – három a szárny alatt és egy a törzs alatt. A Hürjet összesen közel 3 tonna hasznos teher szállítására lesz képes.

A mintegy 8000 alkatrészből álló prototípusok alkatrészeinek gyártása a török ​​sajtó szerint 2021 januárjában kezdődött. Magának a nemzeti oktatórepülőgép prototípusainak törökországi gyártását 2022 elején jelentették be.

A tervek szerint 2025-re helyezik üzembe – minden teszt és kutatás-fejlesztési munka után.

Általánosságban elmondható, hogy e nemzeti projekt részeként Törökország havonta két repülőgép sorozatgyártását tervezi. Az első szakaszban 16 HÜRJET repülőgép áll szolgálatba a Török Légierőnél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük