Címkép: az „Msta_S” a gyártóüzemi csarnokban

A 2023-as állami védelmiipari megrendelés végrehajtásának első részeként a Rostec az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának leszállította az új sorozat új 2S19M1 „Msta-S” (cirill betűkkel „Мста-С”) önjáró tüzérségi tarackot. 

A tarack továbbfejlesztett változata automatizált irányítási és tűzvezérlő rendszerrel (ASUNO) van felszerelve, amely lehetővé teszi a célpontokra a tüzelését éjjel-nappal és minden időjárási körülmény között.

Az ASUNO biztosítja az aktuális koordináták autonóm meghatározását és a zárt tüzelőállásból történő tüzeléshez szükséges adatok automatikus kiszámítását, valamint tüzelési védőmanőver végrehajtását. A fegyver célzása és lövés utáni helyreállítása automatikusan megtörténik, ami jelentősen javítja az idő és a pontosság jellemzőit, és megkönnyíti a lövész munkáját is. A töltési folyamat automatizálása, valamint a lövedék típusának megválasztása és az elhasznált hüvelyek automata üzemmódban történő kilökése csökkenti a legénység fizikai terhelését, és biztosítja a 8 lövés/perc sebességű fenntartható tűzsebességét.

„Átadtunk az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának új, modernizált 2S19M1 „Msta-S” tüzérségi tarackokat, amelyeket a 2023-as állami védelmiipari megrendelés alapján gyártottunk. Ez egy hatékony és modern technika, amelyre igény van a csapatok részéről. A csapatokhoz küldés előtt az összes harcjármű átesett gyakorlótéri futási és tüzelési teszteken, az összes rendszer gyári tesztelésén és a megrendelő általi átvételen. A tarackokat ezt követően teherszállító járművekre rakták és az állandó bevetési helyükre vitték” ​​– mondta Bekhan Ozdojev, a Rostec Fegyverek, Lőszerek és Különleges Vegyi Anyagok Klaszterének ipari igazgatója.

A 152 mm-es „Msta-S” önjáró tüzérségi tarackot tüzérségi ütegek, harckocsik, páncélozott szállítókocsik megsemmisítésére, védelmi szerkezetek megsemmisítésére, parancsnoki állomások, kommunikációs központok, élőerő, tűzfegyverek és ellenséges háttér intézmények megsemmisítésére tervezték.

A 2S19M1 „Msta-S” önjáró tarack számos egyedi taktikai és műszaki jellemzővel rendelkezik, beleértve a nagy tűzsebességet, a különféle típusú lövedékek kilövésének képességét, valamint a gyors bevetés és a lőállás elhagyásának képességét.

Ma az „Msta-S” önjáró tarack a világ egyik legjobb önjáró tarackja, eddigi élettartama alatt több fokozatban modernizálták. Fedélzeti rendszereibe beépítették a digitális elektronikus térképek használatának lehetőségét, toronykomplexumába pedig ballisztikus számítógépet, GLONASS-t használó topográfiai helymeghatározó és tájékozódó berendezéseket.

Az „Msta-S” fegyverzete: fő fegyver 152 mm-es 2A64 L47 tarack és 12,7 mm-es NSVT légvédelmi géppuska. A fegyver erősen robbanó repeszlövedékkel közel 25 km távolságra, aktív rakéta lövedékekkel alkalmazásával pedig mintegy 30 km távolságra tud lőni.

Az „Msta” egyik verziója, a „Krasnopol” lézeres megvilágítású irányított lövedékeket is ki tud lőni. A „Krasznopol” célmegvilágítását tüzérségi megfigyelők biztosítják.

Orosz források szerint az Abu-Dzabiban az önjáró fegyverek demonstrációs tüzelése során a „Krasznopol” 12 kilométeres távolságból eltalált egy mozgó harckocsit.

Különböző pályákon és különböző lőszerekkel adhatnak le lövéseket. Ennek köszönhetően csökken az önjáró tüzérségi löveg lőállásban töltött ideje.

Végül néhány általános adat a tarack eddigi előéletéről, fejlesztéséről és gyártásáról:

A termék 1980-ra lett kifejlesztve. Gyártását az Uraltransmash kezdte, 1988-ban. 2019-ig összesen mintegy 1130 darab épült (beleértve az elkészült prototípusokat is).

Oroszországban jelenleg mintegy 760 darab tarack van üzemben. Ebből több mint 260 darab 2S19M1, és több mint 210 darab 2S19M2. A további eszközök haditechnikai tartalékként tárolva vannak.

A világpiacon Oroszország a Wikipédia szerint az alábbi helyekre exportálta ezeket a tarackokat:

                        Belarus                        12

                        Ethiópia                      10

                        Georgia                       1

                        Marokkó                     nincs nyilvános adat

                        Ukrajna                       40

                        Venezuela                   48.

Források:

https://rostec.ru/news/rostekh-otpravil-v-voyska-pervuyu-partiyu-novykh-gaubits-msta-s/

https://rg.ru/2022/05/16/samohodnye-gaubicy-msta-s-vypolniaiut-zadachi-po-unichtozheniiu-bronetehniki-vsu.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük