A Rheinmetall történetének legnagyobb megrendelése: a Rheinmetall keretszerződést kapott 155 mm-es tüzérségi lőszerre a Bundeswehr számára, összesen 8,5 milliárd euró bruttó értékben

A düsseldorfi székhelyű Rheinmetall technológiai csoport keretszerződést kapott a Bundeswehrtől 155 mm-es tüzérségi lőszerek szállítására bruttó 8,5 milliárd euró értékben. A szerződést 2024. június 20-án írták alá egyrészről Annette Lehnigk-Emden, a Bundeswehr Berendezések, Informatikai és Működési Támogatás Szövetségi Hivatalának (BAAINBw) elnöke, valamint a koblenzi Rheinmetall képviselői az iroda központjában.

A megrendelés fő célja a Bundeswehr és szövetségesei által birtokolt készletek feltöltése, valamint Ukrajna támogatása védelmi kampányában.

A szállítások 2025 elején kezdődnek. Az elsődleges vásárló a Németországi Szövetségi Köztársaság, amely a készletek egy részét Ukrajnába szállítja.

Ezzel egyidejűleg megkötötték a keretszerződés első lehívását a németországi Unterluessben (Alsó-Szászország) épülő új gyár (lásd az alalpő letétellel foglalkozó lenti fotót) kapacitáskihasználásának biztosítására az indulási szakaszban. Ez a megrendelés 155 mm-es kaliberű lövedékek szállítását is magában foglalja különböző változatokban, körülbelül 880 millió euró bruttó rendelési értékkel. A szállítások szintén 2025-ben kezdődnek. A következő években további megnövekedett lehívások várhatók.

Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatóságának elnöke: „Nagyon örülünk cégünk közelmúltbeli történetének legnagyobb megrendelésének. Ez a nagy volumenű keretszerződés hangsúlyozza a Rheinmetall vezető szerepét lőszerszállítóként Németországban, és pozíciónkat a világ legnagyobb tüzérségi lőszergyártójaként. Nagyra értékeljük azt a nagy bizalmat, amely a Németországi Szövetségi Köztársaság és szövetségesei biztonságának részeként ebben a hosszú távú megbízásban kifejeződik.”

„A szövetségi kormány tartja szavát. Ez a keretszerződés biztosítja annak az új gyárnak a szükséges kapacitáskihasználását, amelyet alsó-szászországi Unterluess telephelyünkön építünk fegyveres erőink lőszerrel való ellátására. Erről a szövetségi kancellár biztosított bennünket a 2024. február 12-i alapkőletétel alkalmából tett látogatása során” – folytatta Papperger.

A Rheinmetall a tüzérségi lőszerek teljes értékláncát az alsó-szászországi Unterluess-ben gyártja majd, hogy egyetlen forrásból tudja biztosítani a „komplett lövést”: a lövedéket, a gyújtótöltetet, a robbanótöltetet és a lövedéket meghajtó hajtóanyag töltetet. A gyártás második évétől a helyszínen 100 000 lövedék éves kapacitása érhető el, ami évi 200 000-re nő.

Háttér

A tüzérség alapvető képesség a szárazföldi dimenzióban. Az ukrajnai háború tapasztalatai azt mutatják, hogy óriási a kereslet a tüzérségi lőszerek iránt. A nyugati világban rendelkezésre álló termelési kapacitás nem erre a mennyiségre van kialakítva. Németország – más országokhoz hasonlóan – ezért nagyobb mennyiségek beszerzését tervezi hosszabb időn keresztül.

A Rheinmetall a katonai felszerelések vezető gyártója és a világ egyik legnagyobb lőszergyártója. A cég a közelmúltban jelentős beruházásokat hajtott végre termelési hálózatában. A Rheinmetall 2025-től akár 700 000 tüzérségi lövedéket és 10 000 tonna lőpor gyártását tervezi németországi, spanyolországi, dél-afrikai, ausztráliai és magyarországi telephelyein.

A Rheinmetall által a tüzérségi szektorban kínált lőszercsalád a DM121 robbanólövedéket, a DM125 füstlövedéket és a DM702 SMArt keresőbiztosíték-lőszert (Diehl Defence gyártmány), valamint az RH68 gyakorlólövedéket és az RH1901 és RH1902 hatótávolságra optimalizált lőszert tartalmaz. A portfólió részét képezi a Rheinmetall Denel Munition sokoldalú, 155 mm-es Assegai tüzérségi lőszercsaládja is: érzéketlen lőszer (IM), hagyományos robbanólövedék (High Explosive/HE), valamint füst, megvilágító, infravörös megvilágító és egyéb lövedékek. Az Assegai teljes lőszerspektruma a teljes, mintegy 40 kilométeres hatótávban használható.

Címkép: a Rheinmetall termékek elszállításre csomagolva

Forrás:

Rheinmetall sajtóközlemény 2024.06.20.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük