A Rheinmetall megnyitja az utat az autonóm személyzet nélküli szárazföldi járművek (UGV – Unmanned Ground Vehicle) számára Japánban, miután a japán védelmi minisztérium nevében több millió dolláros szerződést ítéltek oda.

A Rheinmetall Mission Master SP UGV-ket várhatóan a jövő év elején szállítják tesztelésre. Ezek a kompakt, alacsony elektromos UGV-k mindegyike különböző hasznos tehermodulokkal lesz felszerelve, beleértve a rakományt, a felügyeletet és a távirányítású fegyverállomást.

A szerződés tartalmaz egy hosszú távú támogatási és képzési programot, valamint pótalkatrészeket is.

A Rheinmetall az UGV-ket a fővállalkozóval, a Marubeni Aerospace-vel együttműködve szállítja, amely egy jelentős japán üzleti konszern, amelyet a Rheinmetall képez ki, hogy helyi támogatást nyújtson a japán szárazföldi önvédelmi erőknek.

Rheinmetall Mission Master SP

A Rheinmetall Mission Master SP egy teljesen elektromos, kompakt UGV, amelyet úgy terveztek, hogy autonóm módon hajtson végre olyan küldetéseket, mint az előrehaladás és az utolsó mérföld utánpótlási küldetések, a néma órás műveletek és a könnyű rakományok szállítása, beleértve a szakaszérzékelőket és a fegyverrendszereket. A jármű vontatható vagy ejtőernyővel bevethető, hogy nehezen elérhető terepen hajtson végre feladatokat, és lánctalpakkal is felszerelhető a mély hóban és sárban való mobilitás fokozása érdekében – ez ideális jellemző a szélsőséges éghajlatú országokban, például Japánban.

A Mission Master SP volt az első UGV, amelyet a Rheinmetall Canada fejlesztett ki 2017-ben, és azóta több éles hadgyakorlat során is bevetették a szárazföldi erők, köztük a német, az USA, a holland királyi és a lengyel hadsereg által. Különböző NATO-partnerek, mint például az Egyesült Királyság és az USA, szintén megvásárolták ezt az UGV-t.

Az alábbiakban egy rövid (1’40”) YouTube videón megtekintehető az elektromos meghajtású jármű alkalmazásának egy lehetséges módja:

Autonóm megoldások a modern harctérre

A Rheinmetall Mission Master család többi platformjához hasonlóan az SP járművet is a Rheinmetall PATH hajtja: egy mesterséges intelligencia által hajtott navigációs rendszer, amely bármilyen járműre telepíthető. Ez a fejlett érzékelők és észlelési algoritmusok agnosztikus csomagja lehetővé teszi a Mission Master járművek számára, hogy önállóan navigáljanak a kihívásokkal teli környezetekben.

„A nemzetközi feszültségek fokozódásával egyre több ország keres önálló megoldásokat a versenyelőny megőrzésére és a modern harctérre való felkészülésre. A PATH A-kittel felszerelt Mission Master járműveink számos nemzetközi teszten jól teljesítettek az elmúlt években. Ezek a tapasztalatok lehetővé tették számunkra, hogy finomítsuk technológiánkat, és az UGV-k nemzetközileg elismert kiválósági központjává váljunk” – meséli Pietro Mazzei, a Rheinmetall Canada elnök-vezérigazgatója.

Címkép: Rheinmetall Mission Master SP UGV

Forrás: a Rheinmetall 2024.április 8. sajtóközleménye

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük