2024. március 13-án hírt adtunk arról, hogy a spanyol kormány megbízása alapján a Rheinmetall 208 millió eurós megrendelést nyert összesen 94 200 darab 155 mm-es tüzérségi lőszer szállítására a spanyol hadsereg számára (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/tuzersegi-loszer-a-spanyol-hadsereg-szamara/).

Az ügylet igen érdekes, mivel ismereteink szerint Spanyolország korábban már rendelkezett saját tüzérségi lőszergyártó kapacitással, illetve céggel, amelynek a neve: EXPAL.

Utánajártunk annak, hogy vajon két külön spanyol gyártóüzemről van-e szó (Rheinmetall és EXPAL), és az alábbiakat sikerült kideríteni:  

A fent hivatkozott szerződés szerinti tüzérségi lőszerszállítást a madridi Rheinmetall Expal Munitions S.A.U. nyerte meg és hajtja végre. A Rheinmetall vonatkozó sajtóközleményében egyszerűen csak a „Rheinmetall” név volt feltüntetve, és semmilyen jel nem mutatott arra, hogy a korábban EXPAL néven szereplő cégről van szó.  

A Rheinmetall Expal Munitions S.A.U. tulajdonképpen az EXPAL cégből jött létre.  Nevezetesen a cég 2023. augusztus 1. óta a Rheinmetall 100%-os tulajdonában került, annak leányvállalatává vált.  A cég Spanyolországban és az USA-ban összesen 7 telephellyel rendelkezik, és ezekben a legmodernebb gyártási hálózat működik, valamint több mint 60 országba szállít.

A spanyol cég történelmi gyökerei 1872-ig nyúlnak vissza, amikor Alfred Nobel megalapította a SED Sociedad Española de la Dinamita céget. Késbb 1911-től a spanyol haditengerészetet ellátó céggé vált. Ezt követően a cég folyamatosan a lőszergyártásban működött.

Ma a cég egy világhírű lőszer- és fegyvergyártó, amely tüzérségi lőszerre, aknavetőre és közepes kaliberű töltényekre, valamint gyújtó- és rakétahajtóművekre szakosodott. Sok termék esetében a gyártás teljes vertikumban történik, beleértve az alkalmazott alapanyagokat és gyártott alkatrészeket.

A korábbi EXPAL cég már több éve foglalkozott olyan lőszerek fejlesztésével, amelyek a jelenlegi szerződés alapján szállításra kerülnek.

Ezen lőszerek végső tüzelési próbáit a spanyol EXPAL és a spanyol védelmi minisztérium közötti egyeztetés alapján 2021. közepén hajtották végre. Az EXPAL ekkor azt nyilatkozta, hogy a NATO STANAG 4224 szerint („40 mm-nél nagyobb nagy kaliberű tüzérségi és haditengerészeti lövedékek, biztonság és alkalmassági vizsgálata a működés értékelésére”) a tüzelési próbákat a National Institute of Aerospace Technique-ben végzik, amely a spanyol minisztériumhoz tartozik.

A fejlesztés és minősítések révén létrehozták az ER02A1 tüzérségi lőszereket az alábbiak szerint:

  • nagy robbanási hatás (155 HEBB ER02A1)
  • füst (155 SMK RP ER02A1)
  • világító (155 ILLUM ER02A1)

Mindegyik lőszer szállítható csónak farok (BT) vagy alap légtelenítő (BB) lőszerként.

Az ER02A1 lövedékek maximális hatótávolsága 155/52-es kaliberű lövegből kilőve BT kivitelben 30 km, BB kivitelben 39 km. A fenti lőszerek 155 mm-es 39/45/52 kaliberű fegyverekből is kilőhetők.

A mostani szerződés szerint ezeket a fajtájú tüzérségi lőszereket szállítják a spanyol hadseregnek.

Az alábbiakban megtekintehetünk egy rövid (1’31”) spanyol nyelvű YouTube videót a korábbi EXPAL, mai nevén Rheinmetall Expal Munitions S.A.U. cég tevékenységéről:

Említést kell tenni egy más fejlesztési munkáról is, amelyek szintén az EXPAL idejében kezdődtek:

Fejlesztéseket végeztek (végeznek) a lőszerek továbbfejlesztésére érdekében, hogy az nagyobb távolságra legyen kilőhető.

Két útját látták a 60. és 80. km hatótávolságra való fejlesztés lehetőségének:

  1. RAP (Rocket Assisted Projectile – Rakéta Hajtással Segített) lőszer kifejlesztése
  2.  VLAP (Velocity Enhanced Artillery Projectile – Sebességnövelt tüzérségi lövedék)

kifejlesztése.

A RAP lőszerek esetében EXPAL kifejtette, hogy a fejlesztés célja egy rakéta támogató motor beépítése, amellyel körülbelül 60 km-es hatótávolságot érhet el. A VRAP lőszerek esetében az elképzelés az, hogy a rakétamotort a Bleed alaptechnológiával kombinálják a továbblépés érdekében és így 80 km hatótávolságot érhetnek el.

A fejlesztés – mutat rá a cég – 155 mm-es tábori tüzérségi lőszerek, de 105 mm-es haditengerészeti lőszerek fejlesztésére is irányulnak.  

A cég azt is leszögezi, hogy a nagyobb lövési távolság miatt elengedhetetlen a pontosság növelése. Ennek érdekében az EXPAL együttműködik az Escribano céggel egy korrekciós gyújtó alkalmazása érdekében.

Összesítve a fent ismertetett információkat:

A Rheinmetall vélhetően jó üzletet kötött azzal, hogy a korábbi spanyol EXPAL céget 100 % arányban a leányvállalatává tette és létrehozta a Rheinmetall Expal Munitions, S.A.U. céget. Az akvizíció hozzájárul a Rheimetall termékportfóliójának növeléséhez, jól szolgálja a Rheimetall csoport világméretű terjeszkedését.

Forrás:

https://www.infodefensa.com/texto-diario/mostrar/4309704/expal-trabaja-desarrollo-municion-155-mm-alcances-entre-60-80-km

https://www.rheinmetall.com/en/company/subsidiaries/rheinmetall-expal-munitions

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük