A címképen: tűzérségi gránátok gyártása a Rheinmetall vállalatnál. Fotó: thechronicle.com.au

A Rheinmetall fegyverkezési csoport jelentős mennyiségű tüzérségi lőszerrel kívánja ellátni Ukrajnát. 

A Rheinmetall már most is az egyik legnagyobb nyugati lőszergyártó és évente 450 000 lőszert gyárt.

„Évente akár 600 000 lőszert is le tudunk gyártani” – mondta Armin Papperger vezérigazgató a Handelsblattban, de hozzátette: „a tüzérségi lövedékek gyártásának esetleges bővítése még eltart egy ideig”.

Papperger a fenti gyártandó mennyiség értékét mintegy 200-250 millió euróra becsüli.

A vezérigazgató Thierry Bretonnal, az EU ipari biztosával együtt látogatást tett az alsó-szászországi Unterlüß-ben található Rheinmetall üzemben. A látogatás célja annak felmérése volt, hogy Ukrajna további támogatásáról egyeztessenek.

Az EU vállalta, hogy évente egymillió tüzérségi lövedéket szállít Ukrajnának, hogy segítse az országot az oroszok elleni védekezésben. 

„Ezt a célt gyorsan el kell érni” – erősítette meg Breton ipari biztos. Az intenzív harcok miatt Ukrajnát az fenyegeti, hogy kifogy a lőszerből.

Jelenleg a nyugati partnerországok segélyezési lehetőségei korlátozottak, mivel a rendelkezésükre álló készleteiket már nagyrészt átadták Kijevnek. Az EU Bizottsága nevében Breton keresi a lehetőségeket a lőszerszállítás létrehozására.

A lőszerutánpótlás megvalósítása nem egyszerű feladat, mivel a nyugati fegyverkezési vállalatok a hidegháború után csökkentették termelési kapacitásaikat és most újból fel kell pörgetni azokat.

Az Európai Unió Tanácsa május 5-én egymilliárd eurós támogatást hagyott jóvá Ukrajna számára lőszervásárlásra.

Jelenleg az Európai Unió 155 mm-es kaliberű tüzérségi lövedékek és szükség esetén rakéták biztosítását tudja finanszírozni az ukrán fegyveres erők számára, amelyeket az EU tagállamai közösen vásárolnak meg az európai védelmi ipartól. A 155 mm-es tüzérségi lőszerek gyártására az EU-ban jelenleg csak 11 ország képes, összesen mintegy 15 cégnél.

Forrás:

https://www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/ukraine-rheinmetall-stellt-600-000-schuss-artillerie-munition-in-aussicht/29133018.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük