Az Európai Bizottság jóváhagyta 31 új, lőszergyártó kapacitások fejlesztésére irányuló beruházás finanszírozását 513 millió EUR értékben. Az egyik projekt lehetővé teszi lőporgyár építését Romániában.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy a 31 új beruházás lehetővé teszi az európai védelmi ipar számára, hogy 2025. végéig évi 2 millió lövedékre növelje lőszergyártási kapacitását. Emlékeztetünk arra, hogy március 17-i posztunkban ismertettük, hogy Oroszország már most évi 3 millió tüzérségi lőszert képes gyártani  (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/oroszorszag-250-000-tuzersegi-loszert-gyart-havonta/).

A Bizottság szerint a 31 finanszírozás támogatási szerződést májusban írhatják alá.

A romániai projektet – amelyre az Európai Bizottság 47 millió EUR elkülönítését hagyta jóvá – a német Rheinmetall és a ROMARM, a Gazdasági Minisztérium cége nyújtotta be.

Fentiek alapján tehát a Rheinmetall lőporgyárat épít Romániában, hogy bővítse lőszergyártási képességeit.

Mindezt Marcel Cholaku román miniszterelnök jelentette be a Digi 24 tévécsatorna adásában. Románia modern lőporgyárat kap az Európai Bizottsággal és a Rheinmetall céggel közösen kidolgozott projekt részeként.

Marcel Colaku szerint a 300 hektáros területen elhelyezkedő gyártókapacitás a Brassó megyei Viktória városa közelében épül fel. A beruházások várható összköltsége 400 millió EUR. Az Európai Bizottság 47 millió EUR támogatása ezen belül értendő.

Románia miniszterelnöke megjegyezte, hogy Romániának már van kapacitása NATO-szabványú tüzérségi lőszer előállítására, de ez jelenleg nem elegendő.

Radu Oprea gazdasági miniszter, akinek fennhatósága alá tartozik a 16 állami lőszer- és fegyvergyárat tömörítő ROMARM cég csütörtökön bejelentette, hogy a Rheinmetall cég képviselői már megérkeztek Romániába a lőporgyár megvalósítási munkáinak beindítása céljából.

A Rheinmetall európai terjeszkedése

A német védelmi óriás gyártólétesítményeinek Európa-szerte történő nagyszabású telepítése összefügg a fegyvergyártás bővítésének terveivel, és 2027-ig több mint egymillió tüzérségi lövedék éves kibocsátását tűzték ki célul.

Armin Papperger, a társaság elnöke szerint Európa-szerte, különösen Németországban, Magyarországon, Ukrajnában és Litvániában az új termelési létesítményeknek biztosítaniuk kell a milliós határérték elérését.

Ukrajnában a Rheinmetall legalább négy fegyvergyártó üzem építését tervezi, amelyek közül kettőben lövedékeket és tüzérségi lőporokat gyártanak majd.

A tervek szerint az ukrán lőszergyár évente hat számjegyű 155 mm-es tüzérségi lövedéket gyárt majd. A közös üzem részvényeinek 51 százaléka a német konszern, 49 százalékos részesedése lesz az ukrán cégnek. Az ukrán gyár állítólag a Rheinmetall által Németországban építkező hadianyaggyár mintájára készül.

Fentiek kapcsán tekintsük meg a Németországban épülő Rheinmetall gyár bemutatásával kapcsolatos rövid (2’21”) YouTube videót.

Összességében 2025-ben a Rheinmetall akár 700 000 tüzérségi lőszer és 10 000 tonna puskapor gyártását is tervezi németországi, spanyolországi, magyarországi, valamint dél-afrikai és ausztráliai gyáraiban.

Címkép: illusztráció – Rheinmetall lőszergyár 155 mm-es DM121 tüzérségi lövedékek gyártása. Fotó: Rheinmetall.

Forrás:

https://www-bizbrasov-ro.translate.goog/2024/03/18/cea-mai-moderna-fabrica-de-pulberi-din-europa-va-fi-dezvoltata-in-judetul-brasov-pe-o-suprafata-de-300-de-hectare-investitia-se-ridica-la-aproape-400-de-milioane-de-euro/?_x_tr_sl=ro&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp#google_vignette

The European Commission approved the allocation of 47 million euros for a new military powder factory in Romania (romania-europalibera-org.translate.goog)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük