A Rheinmetall mai (2023.12.15. 9:01) sajtóközleménye:

A magyar kormány összefogott a Rheinmetallal, hogy a Panther KF51-et a gyártási érettségig fejlessze. Az erről szóló szerződést most Zalaegerszegen írták alá. A fejlesztési szerződés értéke körülbelül 288 millió euró. Megépítenek és minősítenek egy bemutató járművet, amely megnyitja az utat a teljes körű gyártás felé. A Rheinmetall a projektben a Rheinmetall Hungary vegyesvállalatban is 49 százalékos részesedéssel rendelkező állami magyar holdinggal, az N7-tel működik együtt.

„Örülünk, hogy újabb fontos mérföldkőhöz érkeztünk a következő generációs harcjárművek magyarországi gyártása felé vezető úton” – jelentette ki Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója. „A Panther KF51 a világ legfejlettebb nehéz harckocsija. Új mércét állít fel a gépesített alakulatok harci hatékonyságában, miközben magas fokú alkalmazkodóképességet biztosít a jövőben. Ezzel egyidejűleg a megszokott módon megerősítjük helyi vegyesvállalatunkat, a Rheinmetall Magyarországot, és tovább erősítjük partnereink honvédelmi ipari képességeit.”

Partnerként haladva Magyarország és a Rheinmetall közösen fejlesztik és készítik elő teljes gyártásra azt a következő generációs harckocsit, amelynek koncepcióját a Rheinmetall először az Eurosatory 2022 szakkiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Az Eurosatoryban bemutatott rendszerbemutatótól eltérően a Panther KF51 EVO a Rheinmetall jól bevált L55A1 120 mm-es sima csövű fegyverével lesz felszerelve, amely a Leopard 2 legújabb változataiban is megtalálható. Ez biztosítja a logisztikai homogenitást Magyarország meglévő Leopard 2 flottájával. Ennek ellenére a Panther KF51 EVO már fel lesz szerelve automatikus töltőberendezéssel is. Ezenkívül a torony architektúrája lehetővé teszi a Rheinmetall új 130 mm-es lövegének későbbi utólagos felszerelését.

A Panther K51 magas fokú digitalizációval és hálózatba kapcsolhatósággal rendelkezik. Ezen túlmenően az új erővédelmi technológiák, mint például a StrikeShield védelmi rendszer, lehetővé teszik az alacsony tömeget. Alváza a Rheinmetall által szállított Buffalo páncélozott mentőjárműre épül. A harckocsi alacsony össztömegével kombinálva ez hozzájárul a Panther KF51 nagy mobilitásához, ugyanakkor szinergiahatásokat eredményez a logisztikában, a karbantartásban és a képzésben, a Leopard 2 családdal való közös vonásoknak köszönhetően.

A Panther KF51 alaplegénysége három katonából áll: a parancsnokból, a lövészből és vezetőből. A negyedik állomás, az orr bal oldalán elöl, egy alrendszer-üzemeltető számára van fenntartva. Egy század- vagy zászlóaljparancsnok mobil parancsnoki beosztásként is használhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük