Németország működési problémák miatt szünetelteti a Puma gyalogsági harcjármű vásárlását

Forrás: Stern, Tagesschau

„A világ legmodernebb gyalogsági harcjárműve” – így mutatták be a   PUMÁ-t 2015-ben.

Ma ezt mondják: „Teljes kudarc!”

A típus gyártása 2009-ben kezdődött, és 2015. áprilisában állították az első 7 darabot rendszerbe.

A pótpáncélzattal együtt legfeljebb 43 tonnás járműben három fős személyzet és hat lövészkatona kapott helyet. A fő fegyverzete egy 30 milliméteres Mk30-2/ABM gépágyú, melyet egy HK MG 4 közepes géppuska egészít ki. A harckocsik elleni küzdelemre az izraeli Spike LR irányított páncéltörő rakétát alkalmazza.

Egy közelmúltbeli gyakorlat tapasztalatai alapján azonban a PUMA jelenlegi megbízhatósága erőteljesen lecsökkent. A járműnek rengeteg problémája volt már a fejlesztés és a tesztelés során is, továbbá ezt követően a szolgálatba állítás után is. Ezeket azonban időközben elhárították.

A jövő évben a Bundeswehr 10. páncélos hadosztályához tartozó 37. páncélgránátos dandár részévé válik a NATO gyorsreagálású erőinek. A felkészülési folyamat részeként a münsteri gyakorlótéren lőgyakorlatot hajtottak végre.

A gyakorlat során a dandár mind a 18 PUMÁ-ja meghibásodott. Elektronikai meghibásodások keletkeztek, kábeltűz lépett fel, továbbá torony vezérlési problémák álltak elő. Mindez olyan körülmények között állt elő, amikoris a harceszközök terhelése, igénybevétele jelentősen kisebb volt, mint a valós harctéri igénybevétel.

Christine Lambrecht védelmi miniszter december 19.-én bejelentette, hogy Németország nem vásárol több Puma gyalogsági páncélozott harcjárművet, amíg azok megbízhatónak nem bizonyulnak.

A német védelmi minisztérium közleménye szerint a Puma harckocsik megbízhatóságának helyreállítása és újbóli mielőbbi üzembe helyezése a cél. Amíg ez meg nem történik, pótmegoldásként a Bundeswehr a Marder tankokat, a Puma elődmodelljét használja január 1-től.

Az előállott probléma különösen furcsa azért, mert nem egy új gyártmány meghibásodásáról, tehát nem kezdeti hibák megjelenéséről van szó. A PUMÁ-ból múlt év augusztusáig 350 darab járművet gyártottak le. Az ukrán háború kitörését követően azonban további 229 darab jármű gyártását finanszírozta meg a német kormány.

A járműveket gyártó Krauss-Maffei Wegmann-nal (KMW) közösen gyártó Rheinmetall részvényei a miniszter bejelentése, illetve az ügy nyilvánosságra kerülése után 7%-ot estek. Egyik cég sem nyilatkozott a Puma modellel kapcsolatos problémákról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük