A Metinvest Group Ukrajnában megkezdte a KMT-7-hez hasonló kialakítású aknamentesítő úthengerek sorozatgyártását

A Metinvest Group megkezdte a KMT-7-hez hasonló kialakítású aknamentesítő henger sorozatgyártását.

Az aknamentesítő úthengert a harckocsi elé rögzítik, és azt harckocsi- és gyalogsági aknák semlegesítésére, illetve felrobbantására használják. 

Az eszköz az ukrán védelmi minisztérium minden előírt tesztjét teljesítette, ezért a aknamentesítő úthenger első példányait átadták a Nemzeti Gárda és az Ukrán Fegyveres Erők egységeinek.

A cég által tervezett gyártási mennyiség legfeljebb öt aknamentesítő úthenger-készlet havonta.

Az aknamentesítő úthenger tisztán ukrán termék, amelyet ukrán acélból gyártanak a Metinvest Group ukrajnai vállalatainál. Az Ukrán Fegyveres Erők magas igényét a termék iránt annak köszönheti, hogy az ellenség jelentősen aláaknázta a területet a teljes arcvonal mentén. 

Az ukrán hadsereg kérésére a Metinvest mérnökei továbbfejlesztették a KMT-7 konstrukciójú aknamentesítő úthengereket, és elkészítették saját analógjukat a harckocsikra szerelt páros hengereket a szárazföldi harckocsi- és gyalogsági aknák semlegesítésére vagy felrobbantására. 

Egy aknamentesítő úthengerek gyártási költsége körülbelül 2,5 millió UAH, figyelembe véve az eszköz felszereléséhez a harckocsira szerelendő kiegészítő felszereléseket.

„Katonáink minden nap az életüket kockáztatják, hogy leküzdjék az aknamezőket, amelyek ellentámadásunk egyik legnagyobb akadályává váltak. Az ukrán katonák életének megmentése érdekében megkezdtük az aknamentesítő úthengerek gyártását az ukrán fegyveres erők számára. Ezek az eszközök minden teszten megfeleltek, és már a front legforróbb szektoraiban használják azokat.

Mindez csak az első lépés a Metinvest számára egy nagy projektben, amely az ukrajnai aknamentesítést segíti elő.

A Metinvest 2023 nyarán partnereivel együtt megkezdte az aknamentesító úthengerek projektjének fejlesztését és kísérleti minták gyártását. Egy hengerkészlet súlya eléri a 6,5 ​​tonnát, mérete 3,77 x 3,44 méter. Az Ukrán Fegyveres Erők szabványai szerint egy aknamentesítő úthengernek 4-5 páncéltörő akna robbanását kell kibírnia. Mivel az aknamentesítő hengerek párban működnek, együttesen 8-10 robbanást kell kibírniuk. Az aknamentesítő úthengerek szokásosan az ukrán fegyveres erők nehéz harckocsijához vannak rögzítve.

Az aknamentesítő úthengereket elsősorban a Nemzetőrség és a Szárazföldi Erők dandárjainak szállítják a front legforróbb szektoraiba. Annak érdekében, hogy a harci dandároknak lehetőségük legyen az aknamentesítő úthengerek használat utáni gyors javítására, a cég megkezdte az alkatrészek gyártását, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan helyreállítsák az aknamentesítő felszereléseket a frontkörülmények között. A javítókészletek egy kerékkészletet tartalmaznak – aknamentesítő úthengerenként három egységet, mert ezek azon alkatrészek, amelyek a legnagyobb terhelést és sérülést szenvedik az aknamentesítési munkák során.

„Az aknamentesítő úthengerek az ellentámadás fontos elemei. Nemcsak az ukrán harckocsik legénységét védik, hanem a gyalogság számára is utat nyitnak. Az ilyen, ukrán vállalatok által gyártható berendezések rendelkezésre állása kritikus fontosságú az ország számára a háború alatt. Ez lehetővé teszi Ukrajna biztonsági és védelmi erői számára, hogy megbízható hátországra támaszkodjanak, jelen esetben az ukrán kohászokra, bányászokra és a Metinvest mérnökeire, akiknek munkája segítségével a hadsereget megbízható aknamentesítő eszközökkel látták el.” – mondja Andrej Beljajev, a hadsereg 23. századának parancsnoka.

Meg kell jegyezni, hogy a teljes körű invázió első napjaitól kezdve a Metinvest a termelést katonai alapokra helyezte, módszeresen segítette a védőket és fegyverezte fel az ukrán hadsereget. A másfél éves katonai agresszió során a vállalat Rinat Akhmetov Acélfront kezdeményezésének részeként már 2 milliárd hrivnyát különített el a védők támogatására. Ezek különösen a saját létesítményeinkben gyártott és megvásárolt 150 000 golyóálló mellény, több mint 280 mobil „kryivka” menedékhely, 250 nagy pontosságú katonai felszerelés modell, több mint 30 „lándzsafogó”, valamint több ezer drón és termikus képalkotó berendezések, autók, kommunikációs berendezések és egyéb katonai felszerelések, amelyeket térítésentesen adnak át az ukrán védelmi erők egységei számára.

Címkép: Illusztráció – nehéz harckocsi elé szerelt aknamentesítő henger

Forrás:

https://metinvestholding.com/ru/media/news/metnvest-rozpochav-serjne-virobnictvo-j-postachannya-zsu-protimnnih-tralv-dlya-tankv-scho-dopomagayutj-kontrnastupu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük