A rendszerváltás utáni évtizedek elsöpörték az addig létező magyar kézifegyver gyártást. A FÉG (Fegyver és Gázkészülék Gyár) felszámolásra került, eszközeit értékesítették, a személyi állomány szétszéledt. Ez utóbbi jelentette a legnagyobb problémát, mivel financiális források rendelkezésre állása esetén az eszközök és technológia viszonylag gyorsan beszerezhetők, de az ütőképes, kiképzett humán erőforrás megszerzése, kiképzése hosszú ideig tart, akár évtizedeket jelent.

Megmaradtak olyan szigetek, mint az 1991-ben alapított Keserű Művek Fegyvergyár, amely nem éles fegyverekkel foglalkozik), és a SERO International Kft., amely alapvetően romboló fegyverek, puskák előállításával foglalkozik.

A magyar fegyvergyártási palettáról hiányoztak azok a hadi- és rendfenntartási célra alkalmazható fegyverek (pisztoly, géppisztoly, gépkarabély, golyószóró, gránátvető, géppuska), amelyekről folyamatosan, az elmúlt 30 évben folyamatosan azt gondoltuk, hogy azoknak a nemzeti hadiipar előállításából kell származni. Mivel a fizikai és humán erőforrások megszűntek, ezért olyan együttműködő partnert kellett keresni, aki rendelkezésünkre bocsátja a fenti eszközök újbóli gyártásindításához szükséges feltételeket.

4 lehetséges partner megszólítását és a feltételek megvizsgálását követően a cseh Ceská Zbrojovka Export (CZ) fegyvergyár lett kiválasztva együttműködő partnernek. A HM Arzenál és a CZ között 2018. tavaszán aláírt licence szerződés az alábbi feltételekkel jött létre:

  • a licence szerződés értéke: 100 millió EUR
  • a gyártható mennyiség: 200 ezer db. lőfegyver
  • a szerződés futamideje: 10 év.

A fenti gyártható mennyiség több mint a magyar piaci igény, ezért a fegyverek egy része visszavásárlásra kerül a licence adó által. Jelenleg a CZ fegyvergyár a legnagyobb külföldi vásárló. Nem ismert, hogy lesz-e ezen felül szabad, értékesíthető fegyver, és ha igen, az milyen piacokra értékesíthető, és milyen áron.

A licence szerződés alapján az alábbi kézifegyverek kerülnek gyártásra:

  • CZ P-07 pisztoly
  • CZ P-09 pisztoly
  • Scorpion Evo3 A1 géppisztoly
  • Bren2 gépkarabély.

A gyártási kapacitásokat Kiskunfélegyházán hozták létre (HM Arzenál Elektromechanikai ZRt. fegyvergyártási divízió). A gyárépítés 2017. végén kezdődött, 2020.-ban pedig az összeszerelő részleg már teljes képességgel működött. Ugyanekkor az alkatrészgyártás már próbaüzemben folyt.

A fenti 4 fegyver összesen 17 fődarabot tartalmaz, és ezek mindegyikét fokozatos bevezetéssel itthon gyártják.

Jelentős műszaki eredmény és marketing előny, hogy a csöveket maguk állítják elő, saját csőgyártó kapacitást létrehozva (hidegkovácsolásos eljárás), mindezt kiegészítve hosszlyukfúró és hónoló eszközökkel, magas minőségű hőkezelő és felületkezelő eljárások alkalmazásával. A csőgyártás önálló termékként is megjelenhet, mivel léteznek olyan fegyvergyárak, amelyek vásárolják az általuk gyártott fegyverekhez a csöveket.

A kiskunfélegyházi gyár jelenleg önálló termékfejlesztést nem végez, bár már voltak olyan javaslatai, amelyeket a CZ figyelembe vett, és alkalmazni kezdett.

A 10 éves licence futamidő végéig hátralevő idő igen gyorsan el fog telni, ezért a cégnek erőteljesen gondolkodnia kell a jövőről, a „hogyan tovább” kérdés megválaszolásáról. A lehetséges út megtalálására segítséget adhat, amennyiben saját termék előállításába tud fogni. Erre talán még elég ideje van. Lehetőséget adhat a Gestamen Kutatásfejlesztés Zrt., amely fegyverfejlesztéssel foglalkozik, és rendelkezik olyan kifejlesztett proto és kis-sorozatú termékekkel, ami meghatározó lehet a HM Arzenál Elektromechanikai ZRt. fegyvergyártási divízió jövőjét illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük