A brazil Embraer konszern és a magyar Honvédelmi Minisztérium bejelentette a katonai repülésére szánt C-390 Millennium többcélú szállítórepülőgép első repülését

A gép körülbelül négy órát töltött a levegőben. A gépet az Embraer tesztpilótái vezették, a fel- és leszállás helyszíne pedig a Gavião Peixoto-i repülőtér volt. Ezen a helyszínen található a C-390 Millennium összeszerelő központja. 

A gép 610-es magyar taktikai számmal rendelkezik. A brazil berepülés alkalmával a PT-ZHP lajstromjelet használta (a lenti képen kinagyítva a törzsön, a jobb szárny mögött látható)-

Magyarország 2020. novemberében két C-390 Millennium példányt rendelt. Brazília és Portugália után Magyarország a harmadik ország, amely a C-390-est választotta.

A magyar rendelés jelentős kiegészítő készlet tartalmaz. Ebben a témában meg kell említeni az intenzív terápiás modult, amely lehetővé teszi a sérültek szállítását. Emellett a magyar gépek szárny alatti üzemanyag-utántöltő vezetékekkel vannak ellátva, amelyek lehetővé teszik a Saab JAS-39C/D Gripen többcélú harci repülőgépek vagy egyéb, üzemanyag légi tankolására alkalmas szövetséges gépek légi utántöltését.

A C-390 több hasznos terhet (26 tonnát) képes szállítani a többi közepes méretű katonai szállító repülőgéphez képest, és gyorsabban (470 csomó) és messzebbre repül, sokféle küldetést képes végrehajtani, mint például rakomány és csapatok szállítása, repülőorvosi evakuálás, kutatás és mentés, tűzoltó és humanitárius küldetések, akár burkolatlan kifutópályákon is, olyan felületeken, mint a tömörített föld és kavics.

Az Embraer eddig hét repülőgépet szállított a felhasználóknak, amelyek összesen több mint 11 500 órát repültek. A gépek üzembiztonságát jellemzi, hogy az átlagos üzemkészültség (rendelkezésre állás) meghaladja a 80%-ot. 

Ebben az évben újabb marketing sikerek előtt áll a program. A C-390 Milleniumot választotta a Holland Királyság, Ausztria, Csehország és a Koreai Köztársaság. A fenti országok összesen tizennégy példányt rendelnek meg. Nem zárható ki, hogy a sikersorozat folytatódik – a potenciális értékesítési piacok között India, Szaúd-Arábia és Svédország is szerepel.

Címkép: a magyar Embraer C-390 Millenium első repüléséről készült fotó Forrás: Embraer

Forrás: Embraer weboldal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük