Lengyelország készen áll a lengyel gyártmányú mellett nyugati harceszközök karbantartására, javítására is Ukrajna számára

Forrás:

Lengyel Honvédelmi Minisztérium:

https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/polska-gotowa-do-serwisu-i-remontu-czolgow-dostarczanych-ukrainie

The Wall Street Journal:

https://www.wsj.com/articles/the-covert-polish-repair-shop-patching-up-ukrainian-arms-11674920742?mod=e2tw

Lengyelország készen áll az Ukrajnának szállított nyugati harckocsik karbantartására és javítására.” – jelentette be Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter március 7-én.

Hangsúlyozta, hogy a lengyel védelmi ipar kész egy olyan szolgáltató központ létrehozására és elindítására, amely karbantartja és korszerűsíti a Leopard harckocsikat Ukrajna számára.

Szerinte ez a központ a dél-lengyelországi Gliwice városában a Bumar-Łabędy védelmi vállalatának bázisán jöhetne létre. Megjegyezte ugyanakkor, hogy gondot okoz a német gyártmányú harckocsik alkatrészhiánya.

Ez lesz a fő témája Mariusz Błaszczak és Boris Pistorius német védelmi miniszter közötti tárgyalásoknak az uniós védelmi miniszterek március 7-8-i stockholmi találkozóján.

„Remélem, hogy Pistorius miniszter befolyásolni fogja a német védelmi ipart, hogy a Leopard tankokhoz alkatrészeket szállítsanak” – mondta Błaszczak.

Azt is megjegyezte, hogy a lengyel védelmi ipar kész a német harckocsik alkatrészeinek gyártására. Ehhez azonban a vállalkozásoknak be kell szerezniük a megfelelő műszaki dokumentációt, amely a Leopard harckocsik gyártójához – a Rheinmetallhoz – tartozik.

A nyugati eszközök javítása mellett, a lengyel védelmi ipar a saját eszközök javítására is koncentrál.

2023. februárban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta , hogy a lengyel kormány jelentős beruházásokat fog végrehajtani az ország védelmiipari kapacitásának növelésében. Különösen a Huta Stalowa Wola SA kap finanszírozást, amely kapacitását az AHS Krab tüzérségi rendszerek Ukrajna számára történő gyártására összpontosította .

Lengyelország már eddig is nagyszabású javítási kampányt indított a megsérült ukrán tüzérség és a páncélozott járművek csatatérre való visszajuttatására. Szakemberek százai dolgoznak napi 3 műszakban, éjjel-nappal a berendezések helyreállításán.

A lengyel műhelyek eddig különösen a lengyel gyártmányú haditechnikát (főképpen az AHS Krab önjáró tarackot) javítják, de mint cikkünk első részében jeleztük, készen állnak a nyugati fegyverek javítására is.

A javítási munkákkal párhuzamosan a szerelők folyamatosan kapcsolatban állnak az ukrán kollégákkal és végrehajtják a szükséges képzéseiket.

A javító céget a Belső Biztonsági Ügynökség tisztjei felügyelik, akiknek az a feladata, hogy felderítsék az esetleges szabotázsműveleteket. A körülbelül 400 dolgozó mindegyikének, valamint minden látogatónak lengyel állampolgárnak kell lennie. Az új alkalmazottak kiválasztásának folyamata több hónapig is eltart.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük