Címkép: a lengyel gyártású Krab önjáró tarack

A lengyel rádió tudósított arról, hogy a lengyel védelmi ipar alkalmazottai, fegyverkarbantartó műszaki állomány  segíti az ukrán Krab önjáró fegyveres tarackok javítását ukrán területen, az orosz invázió frontvonalai közelében – közölte a PGZ, a fegyver lengyel gyártója.

Az állami fenntartású Lengyel Fegyverzeti Csoport (PGZ) májusban leányvállalatot alapított az ukrán hadsereg által használt több tucat Krab tarack javítására – jelentette a PAP lengyel állami hírügynökség. 

Sebastian Chwałek, a PGZ vezérigazgatója elmondta: „Tekintettel a fronton zajló dinamikus fellépésre, úgy döntöttünk, hogy egy leányvállalatot hozunk létre annak érdekében, hogy a frontvonal közvetlen közelében karbantartsa és szervizelje az általunk gyártott haditechnikai eszközöket, köztük a Krab önjáró tarackjainkat is.”

(Megjegyzés: a lengyel Krab jelentése magyarul: Rák)

A lengyel Stalowa Wola városában lévő gyárában a PGZ mintegy 100 ukrán katonát is kiképzett a gépek alapvető karbantartására. A PGZ leányvállalata, a PGZ Service Orel a frontvonalak közelében lévő helyszíni műhelyekben végzi a Krab tarackok alapvető javításait. A komolyabb harctéri károkat az ukrán gyárakban javítják, míg Lengyelországban átfogó javításokat végeznek – közölte a PAP hírügynökség.

Ezzel elkerülhető, hogy a csatatér közelében időigényes karbantartási munkákat végezzenek, amelyek az orosz erők csapását válthatják ki, „veszélybe sodorva az embereket és a felszereléseket” – mondta Chwałek.

Hozzátette, hogy a lengyel cég kiszolgáló állománya nagy tapasztalattal rendelkezik a harci övezetek közelében végzett munkában, részt vett lengyel katonai missziókban, például Afganisztánban, Romániában és Lettországban.

„A PGZ munkatársai valós időben, biztonságos kapcsolatokon keresztül tanácsokkal látják el az ukrán csapatokat” – mondta Chwałek.

Hangsúlyozta, hogy a Krab önjáró tarackok „a legjobbak közé tartoznak a piacon”, és teljesítményük Ukrajna orosz invázió elleni harcában „meghaladta a várakozásokat” – jelentette a PAP hírügynökség.

Emlékeztetünk a „Lengyelország rekordméretű, 700 millió dolláros tarackszerződést írt alá Ukrajnával” című blog bejegyzésünkre (lásd:  https://vedelmiiparblog.hu/blog/lengyelorszag-rekordmeretu-700-millio-dollaros-tarackszerzodest-irt-ala-ukrajnaval/),  amelyet már több mint egy éve 2022. július 2-án  publikáltunk.

Az akkori blog bejegyzésünk szerint a lengyel védelmi vállalatok minden idők legnagyobb export megrendelését kapták Ukrajnától, nevezetesen Lengyelország mintegy 60 darab Krab önjáró tarackot adott el Ukrajnának, össszesen 3 milliárd PLN (700 millió dollár) értékben.

Forrás:

https://www.polskieradio.pl/395/9766/Artykul/3221881,poland-helps-repair-ukraine%E2%80%99s-krab-howitzers-near-frontlines-officials

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük