bulgarianmilitary.com 2022. augusztus 13.

Szerző: Bojko Nikolov

Egy hosszúkás, kézileg gyártott, hegesztett rács van elhelyezvel a tank tornya fölé. Hasonló „építmények” már ismertek voltak a fegyveres konfliktus kezdete óta. Több tudósító még az ukrajnai háború előtt írt arról, hogy egy hasonló páncélzatú orosz T-80-as harckocsit láttak a Krímben. Most a T-90 is hasonló „modernizációt” kapott.

A feltételezések eltérőek. Egyesek úgy vélik, hogy ennek a páncélnak el kell nyelnie a bolyongó (loitering) lőszerek, köztük a drónok energiáját. Mások szerint a házi készítésű páncélt az FGM-148 Javelin rakétatámadás okozta sebzés csökkentésére tervezték. Ez a rakéta felülről támad, és robbanófeje szekvenciális detonációval rendelkezik. Ez úgy néz ki, mintha egy pajzs vagy ketrec páncélja befolyásolná a detonációs sorrendet. A ketrec nagy valószínűséggel nem fogja megállítani a Javelin rakétát, de csökkenti a behatolási hatékonyságát, ezzel megmentve a tankban lévő katonák életét.

A Javelin mellett a másik fenyegetést a török ​​Bayraktar TB2 drónok jelentik. A Bayraktar TB2-esek jól teljesítettek a hegyi-karabahi konfliktusban 2021-ben. Ezek a drónok MAM-L precíziós lőszerekkel vannak felfegyverezve, amelyeket szintén felülről dobnak le. A T-90M kézzel készített páncélzata képes „elnyelni az energiát”, és átveszi a lőszer hatását amely elpusztítaná a páncélt, de továbbra sem világos, hogy milyen következményekkel jár a harckocsi tornyára nézve.

Az ukrán erők egyre gyakrabban használnak egyszerűbb, kisebb drónokat, köztük quadcoptereket, amelyek adaptált aknavető lőszerekkel és egyéb robbanótöltetekkel vannak felszerelve. Az ilyen páncélok hatékonyabban képesek elhárítani azon lövedékeket, amelyek robbanófejeiben kevesebb töltet van.

Az orosz hadsereg az elmúlt napokban már második alkalommal kapott T-90M harckocsikat. Az oroszok jelenleg a T-90M Proryv-et tartják a legjobb fő harckocsijuknak (MBT). Az ezt felülmúló T-14 Armata sorozatgyártása még nem indult be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük