2023. szeptemberében blogunkon már foglalkoztunk a jövő lehetséges európai harckocsijának (EUROTANK) megépítésével, amely poszt a https://vedelmiiparblog.hu/blog/eurotank-program-uj-europai-harckocsi-uj-partnerekkel/ címen érhető el.

Az ügy komolyra fordult, amelynek közelmúlti eseményeiről (április 26.) az alábbiakban tudósítunk:

Négy nagy európai védelmi cégből álló csoport összefogást tervez egy „közös projektcég” létrehozására a francia és német következő generációs fő szárazföldi harcrendszer (MGCS) tervezésére és gyártására.

A vezető európai védelmi beszállítók – a KNDS Deutschland, a KNDS France, a Rheinmetall Landsysteme és a Thales – hivatalosan is megkötötték a Franciaország és Németország közötti áttörést jelentő megállapodást a fő szárazföldi harcrendszerről (MGCS – Main Ground Combat System).

A jövőre nézve a vállalatok készen állnak arra, hogy hamarosan megkezdjék a tárgyalásokat azzal a céllal, hogy 2025-ig elindítsák a közös vállalatot és megkezdjék a projekt megvalósítását. 

„A leendő vállalat elkötelezi magát a munkamegosztás 50/50 arányú megosztása mellett a francia és a német gyártók között” – mondta a KNDS hadiipari gyártócég.

A lépésre néhány nappal azután került sor, hogy francia és német tisztviselők aláírták az „1a fázisú” megállapodást az MGCS fejlesztésének megkezdéséről, amely platform a Leclerc és a Leopard fő harckocsik, valamint a párizsi és berlini védelmi miniszterek „teljesen újdonságnak ” minősített platformja lesz.

A kezdeményezés egy kifinomult, többplatformos rendszer kidolgozására és a francia-német partnerségben rejlő szinergikus lehetőségek kiaknázására irányul.

„Olyan rendszerről beszélünk, amely részben robotizált lesz, pilóta nélkül, új technológiákkal, mesterséges intelligenciával. Ez igazi technológiai áttörés lesz a szárazföldi harci rendszerekben” – mondta Pistorius.

A négy védelmi vállalkozó üdvözölte a kétoldalú politikai megállapodást, és kijelentette, hogy a lépést „lényeges mérföldkőnek tekintik a jövő fegyveres erői számára a kiváló szárazföldi harcrendszer kifejlesztésében”. Azt mondták, hogy az új cég „a lehető legjobb és szinergikus módon fog megfelelni egy ilyen összetett többplatformos rendszer kihívásainak”.

Az MGCS 1a fázisú szerződés aláírásakor Boris Pistorius német védelmi miniszter megosztotta az MGCS ipari tervének részleteit, azokat nyolc pillérre osztva, az alábbiak szerint:

  • platform
  • hagyományos tűzerő
  • innovatív tűzerő
  • kommunikáció
  • érzékelők
  • szimuláció
  • védelem
  • infrastruktúrák.

Az ezekben a pillérekben felsorolt munkák nivellálásával fogják elérni, hogy a francia – német cégek között a munkamegosztás 50% – 50% legyen.

Az új vegyesvállalat a legnagyobb francia és német védelmi cégek házasságát jelenti majd. A Leclerc platformokat gyártó francia Nexter Systems és a németországi Krauss-Maffei-Wegmann, a Leopard gyártója 2015-ben egyesült, így létrejött a KNDS. A német Rheinmetall Európa egyik legnagyobb páncélozott lánctalpas járműgyártója, a KF51 Panthertől a Lynx IFV-ig és az AEV3 Kodiakig.

A francia és a német kormány tanult az SCAF következő generációs jövőbeli vadászgép-programjának hibájából, ahol a munkamegosztási döntéseket a légierőkkel való egyeztetés előtt hoztak. Ezúttal „sok munkát végeztünk annak biztosításán, hogy először mindkét hadseregünk igényeit vegyéü figyelembe” – tette hozzá Pistorius, mielőtt bevonta az ipart.

Eközben Franciaország jelenleg a 2015-ben elindított Leclerc XLR frissítési programra koncentrál. Ez a program magában foglalja a régebbi harckocsik 7,62 mm-es távvezérelt tornyokkal való felszerelését, az új Scorpion harci információs rendszer (SICS) integrálását, valamint az aknák elleni jobb páncélvédelmet. és rakéták, valamint egy új tűzvezető rendszer fejlesztését. a KNDS Nexter cégirodalom szerint (lásd a lent hivatkozott forrást). A fejlesztés során a francia hadsereg 60 tonnás harckocsijából 200 darabot 2029-ig korszerűsítenek.

Német részről az MGCS javasolt fejlesztési ütemtervét „egyre inkább alkalmatlannak tekintik”, mert ütközik egy rendkívül sikeres Leopard 2A8 értékesítési kampánnyal, amely összesen 400 járművet jelent – ​​áll a Francia Nemzetközi Kapcsolatok Intézete 2023-as jelentésében (lásd a lent hivatkozott forrást).

De egyelőre magas rangú katonai tisztviselők és a védelmi ipar behemótjai dicsérik az MGCS első lépéseit. A leendő harckocsi várhatóan 2040 és 2045 között áll szolgálatba.

Címkép:

A jövő európai harckocsijának lehetséges modelljei Fotó: DGA

Források:

https://breakingdefense.com/2024/04/france-germany-ink-deal-on-way-ahead-for-completely-new-future-european-tank

https://defence-industry.eu/european-defence-industry-to-establish-project-company-for-mgcs

Nexter has been awarded a new order for renovated Leclerc tanks | Knds

Troubles Twins: The FCAS and MGCS Weapon Systems and Franco-German Co-operation (ifri.org)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük