Az Airbus H225M közepes többcélú helikopter megkapta a magyar típusalkalmassági bizonyítványt és megkezdődik a levegő-föld tesztlövészet

Sikeresen befejeződött az Airbus H225M típusú közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata és ennek eredményeképpen megkapta a magyar típusbizonyítványt. Ez feltétele annak, hogy a Magyar Honvédség üzemeltesse ezt a helikoptert. A Magyar Honvédség szállító helikopter képesség fejlesztése céljából a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül a honvédelmi tárca összesen tizenhat darab forgószárnyast rendelt ebből a típusból.

A H225M helikopter magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata 2021-ben kezdődött, amely során külön figyelem irányult a helikopter magyar konfigurációjának sajátosságaira – a helikoptereket ugyanis kifejezetten a magyar katonai igények szerint alakítják ki és gyártják le.

Az eljárás kapcsán a minisztérium szakemberei először 2022 márciusában tettek látogatást a gyártónál, ahol szakmai egyeztetést folytattak a helikopter típus tervezéséért és gyártásáért, valamint az üzemeltetés és karbantartási rendszeréért felelős szakemberekkel. A folyamat végén típusalkalmassági tesztrepülést hajtottak végre az IRO 011 gyártói azonosítójelű helikopterrel, 2023. február 28. és március 1. között.

A hatósági vizsgáló csoport a gyártó szakembereivel közösen dolgozta ki a vizsgálati programot, a repülést pedig az Airbus tesztrepülő személyzetének segítségével hajtották végre a gyár tesztlégterében. Az eljárás lezárásaként adták ki a H225M típusú közepes többcélú szállítóhelikopter magyar katonai típusalkalmassági bizonyítványát.

„Ezen körülmény alapján – mint közölte közösségi oldalán a Magyar Honvédség- megkezdődik az Airbus H225M közepes többcélú helikopter levegő-föld tesztlövészete”.

A tesztlövészet részletei egyelőre nem ismertek, ezért csak általánosságban beszélhetünk arról, hogy várhatóan milyen eszközöket használhatnak majd a levegő – föld lövészet során.

FN-Herstal D-HMP250 illetve D-HMP400 géppuskakonténer

A rendelkezésre álló információk szerint ez az eszköz rendszeresítve van, de a Magyar Honvédség nem vásárolt ilyet a helikopterekhez. Ennek nem ismerjük a magyarázatát, mert véleményünk szerint hatékony eszközről van szó. A konténer fő eszköze egy M3 típusú géppuska, amely  12,7 x 99 mm-es lőszert tüzel mintegy 1100 lövés/perc tűzgyorsasággal. Lőszerjavadalmazása típusváltozattól függően 250 vagy 400 darab lőszer. Tömege töltve 116,5 kg illetve 138,3 kg (utóbbi a 400 lőszeres változatra vonatkozik).

Nexter NC621 gépágyúkonténer

Pozitív információ, hogy a 20 mm-es gépágyúkonténer rendszeresítésre került a Magyar Honvédség helikopterein.

A gépágyú 20×102 mm-es lőszert tüzel mintegy 750 lövés/perc tűzgyorsasággal. Lőszerjavadalmazása 180 darab lőszer. Maximális lőtávolság: 2000 méter. Az AP-T páncéltörő lőszerrel a gépágyú 20 mm páncélzatot (RHA) képes átütni 30 fokos becsapódás esetén 800m távolságból. A gépágyú reakcióereje 450 N, amelyből 200 N-t maga a konténer kompenzál, 250 N-t pedig a helikopter robotpilótája. Ennek megfelelően kategóriájában az egyik pontosabb célzást teszi lehetővé.

Thales FZ231 és FZ225 rakétakonténer

A rendelkezésre álló információk alapján a Magyar Honvédség csak az FZ231 típusú konténert rendszeresíti. Az ehhez beszerzett rakéták típusáról és mennyiségéről még nincs elérhető információ.

Mindkét fenti konténerbe 70 mm-es nem irányított rakétákat lehet behelyezni. A konténerbe betölthető mennyiség 12 illetve 19 darab. A kisebb konténer üres tömege 31 kg, a nagyobbé pedig 45 kg és a NATO szabvány 70 mm-es rakéták széles választékát képes indítani. A Thales konszern kifejlesztett félaktív lézeres rávezetést (SAL) használó rakéta típust, amely legfeljebb 7 km távolságból indítva 1 méteres pontossággal (CEP) talál célba.

Spike ER2 páncéltörő rakéta

A fegyver akár 16 km távolságból is indítható. A fegyver integrációja folyamatban van a HForce rendszerhez. Az első éleslövészet 2022 februárjában megtörténtek H145M helikopterekről. Az itt nyert tapasztalatok alapján lesz a rakéta felszerelve a H225M-re. A jelenlegi föld-levegő lövészet során még nem valószínű, hogy az már alkalmazva lesz a helikopteren.

Az idén nyártól folyamatosan érkező Airbus-ok a szolnoki MH Kiss József 86. helikopterdandár kötelékében szolgálnak majd. A 16 helikopterből hatot a különleges műveleti erők vesznek használatba, míg tíz példány harcászati szállítóként funkcionál majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük