Putyin katonai szolgálatra küldte a hiperszónikus CIRKON rakétával felszerelt „Gorskov Admirális” fregattot

Forrás: https://www.m24.ru/news/politika/04012023/538140: https://ru.wikipedia.org

Az Admiral Gorshkov fregattot, amelyet Cirkon tengeri rakétarendszerekkel szereltek fel, harci szolgálatra küldték. A parancsot személyesen Vlagyimir Putyin adta ki.

A rakéta harci szolgálatba állítása alkalmával Putyin köszönetet mondott az azt előállító hadiipari komplexum szakembereinek is (ezen belül NPO Mashinostroyeniya), akik kifejlesztették és megkezdték a Cirkon tömeggyártását. fegyvert.

(Megjegyzés: az NPO Mashinostroyeniya cégről később külön blog-cikkben fogunk írni)

A Cirkon a világ első hiperszonikus cirkálórakétája, amely saját hajtóműve segítségével képes tartós aerodinamikus repülésre a légkörben, és ott manőverezni. A rakéta akár kilencszeres hangsebességgel is képes repülni, a lőtávolsága pedig 1000 kilométer. 

A Cirkon vízen és földön egyaránt képes célokat eltalálni. A Cirkont elsősorban felszíni hadihajók elleni támadásra fejlesztették ki, vélhetően nagyméretű célpontokat, pl. egy repülőgéphordozót nagy biztonsággal eltalál. A programozástól függően szárazföldi célpontok – főként épületek – ellen is bevethető. A robbanófej 300 és 400 kiló közötti, valószínűen atomtöltet célba juttatására is alkalmas.

A rakéta részletes adatai az alábbiak:

Típus: 3M22 Cirkon

Tervező és gyártó: NPO Mashinostroyeniya

Gyártva: 2021-től napjainkig

Hossz: 9 m

Átmérő: 60 cm

Maximális lőtávolság: 1500 km

Robbanófej: > 300 HE, >200 kt tnw nukleáris

A robbanófej súlya: 300–400 kg

Hajtómű: torlósugár hajtómű

Hajtóanyag: Folyékony – „Decilin-M”

Repülési magasság: 28 km

Maximális sebesség: M9

Indítási platform: felszíni hajó, tengeralattjáró (szárazföldi platform fejlesztés alatt áll).

A Cirkont már több orosz felszíni hadihajón szolgálatba állították, illetve több tengeralattjárón is, mivel egy speciális kapszulába téve ezekről is indítható a Cirkon.

Korábban Putyin azt mondta, hogy Oroszország fenntartja és fejleszti nukleáris harckészültségét, mivel ez az állam biztonságának és szuverenitásának garanciája. Az orosz vezető szerint 2022-ben a modern fegyverek aránya az orosz stratégiai nukleáris erők összetételében meghaladta a 91%-ot. Megjegyezte, hogy jelenleg is zajlik a Stratégiai Rakéta Erők Avangard hiperszonikus rendszerekkel való felszerelésének folyamata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük