Címkép: illusztráció – hajófedélzetre telepített lézerfegyver demonstrátor

2022 júniusában egy lézerfegyver-demonstrátort (LWD) integráltak a „SACHSEN” német fregatt fedélzetére. Jelenleg (2023.09.22.) az LWD tengeri próbája sikeresen befejeződött.

A fejlesztésért és kivitelezésért felelős csoport az ARGE, vagyis az MBDA Deutschland GmbH-ból és a Rheinmetallból áll.

 
Az összesen hat kampányban, közel egy évig tartó próbák során a lézerfegyver-demonstrátor harci hatékonysága igazolódott reális működési feltételek mellett, különböző céltípusokkal szemben. Ez magában foglalta az észleléstől és a követéstől kezdve minden szempontot, beleértve a rendkívül agilis célpontokat is.


Az LWD több mint száz próbalövést hajtott végre a Sachsen fedélzetén, és bebizonyította, hogy a lézer képes sikeresen beavatkozni a célpontokba tengeri környezetben. A próbák végén az LWD képességeit két VIP napon sikeresen demonstrálták.  A demonstráción a német megrendelőn túl a brit, a holland és a norvég haditengerészet képviselői is részt vettek. 


Közel egy éves tesztelést követően a BAAINBw (Bundeswehr Berendezések, Informatikai és Üzem közbeni Támogatás Szövetségi Hivatala) és a védelmi ipar értékes ismeretekre tett szert a nagyenergiájú lézereffektorok működéséről, teljesítményéről és fejlesztési lehetőségeiről. A demonstrátort jelenleg részletes vizsgálatnak vetik alá, majd átszállítják a meppeni Bundeswehr 91-es műszaki központba. A teszteredményeket és az azt követő elemzéseket a kockázatok minimalizálására használják fel egy lehetséges következő fázisban, azaz egy működőképes lézerfegyver-rendszer kifejlesztésében. 


Az első lézerfegyver kifejlesztésének előfeltételei megvannak.

Mindkét cég saját felelősségi körén belül megkezdte a további fejlesztési szakaszra való felkészülését.  


A fegyveralapú rendszereket és az irányított rakétákat kiegészítve egy működőképes lézerfegyver-rendszer különösen alkalmas a drónok, drónrajok, motorcsónakok és esetleg rakéták közeli hatótávolságú fenyegetéseinek leküzdésére. A jövőben ráadásul teljesítménynövekedésen eshet át szuperszonikus rakéták, rakéták, valamint aknavető és tüzérségi lövedékek megsemmisítésére. 


Az MBDA-ról:

Az MBDA egy egyedülálló multinacionális európai csoport, világelső a komplex fegyverrendszerek területén, kulcsszerepet játszik a nemzetek biztonságának megőrzésében. A nemzetközi együttműködés jegyében létrehozott MBDA és több mint 14 000 alkalmazottja együtt dolgozik Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság, valamint szövetségeseik nemzeti szuverenitásának támogatásán világszerte. Az innováció gyorsítójaként az MBDA az egyetlen olyan európai csoport, amely képes olyan összetett fegyverek tervezésére és gyártására, amelyek megfelelnek a három fegyveres erő (szárazföldi, tengeri és légi) jelenlegi és jövőbeli műveleti követelményeinek. Az Airbus (37,5%), a BAE Systems (37,5%) és a Leonardo (25%) közösen birtokolja az MBDA-t.


A Rheinmetallról:

A németországi düsseldorfi székhelyű tőzsdén jegyzett Rheinmetall AG integrált technológiai csoport. Ma a nemzetközi védelmi ipar vezető képviselője, valamint az előremutató technológiai és ipari innováció motorja a polgári szektorban. A Rheinmetall AG öt részlegből áll: járműrendszerek, fegyverek és lőszerek, elektronikai megoldások, érzékelők és működtetők, valamint anyagok és kereskedelem. A világszerte 131 telephelyen működő csoport 28 000 alkalmazottja 2022-ben mintegy 6,4 milliárd eurós árbevételt ért el. A Rheinmetall AG 2023 márciusa óta szerepel a németországi negyven blue chip vállalatot tartalmazó DAX indexben. A Rheinmetall Waffe Munition GmbH, a csoport fegyverek és lőszerek divíziójának egyik összetevője, felügyeli a Rheinmetall nagy energiájú lézeres tevékenységeit. 

Forrás: Rhenmatall sajtóközlemény 2023. 09.22.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük