Címkép: SaZgM 70t mil nehéz szállítmány szállítása közben

A szerződés értéke meghaladja az 50 millió eurót

A Rheinmetall megrendelést kapott a német Bundeswehrtől további 57 nehéz vontató szállítására a 70 tonnás teherbírású osztályban. A német katonai szóhasználatban „SaZgM 70t mil” néven ismert nehéz tehergépjárműveket 2023-ban és 2024-ben szállítják át. A megrendelés összértéke áfával együtt valamivel több mint 50 millió euró. A német fegyveres erők a teherautókat elsősorban nehéz páncélozott járművek szállítására használják, mint a Leopard 2 fő harckocsi és a PzH 2000 önjáró tarack.

A most beérkezett megrendelés az utolsó lehívás a 2018-ban aláírt keretszerződésből, amely legfeljebb 137 darab SaZgM 70 tonnás teherautó szállítására vonatkozik. A 7 évre szóló keretmegállapodás értelmében már nyolcvan nyergesvontatót rendeltek és szállítottak a Bundeswehrnek.

A Rheinmetall HX81-es nyergesvontatójait nyolchengeres, 680 LE-s dízelmotor hajtja. Ezáltal a nagy mobilitású, összkerékhajtású teherautó 89 km/h végsebességet képes elérni és 60 százalékos emelkedőt képes megmászni. A rendszer össztömege 130 tonna. A HX81 nyergesvontató ugyanazzal a vezetőfülkével rendelkezik, mint a Rheinmetall UTF járműcsaládja. Szükség esetén a fülke védett változatra cserélhető. A Rotzler kettős működésű csörlőrendszerrel rendelkezik, amelynek kombinált maximális vonóereje 40 tonna, lehetővé téve, hogy a terepjáró vontatóegységfel vontassa a járműveket a pótkocsira.

A jelenlegi szállítás fontos hozzájárulás a Bundeswehr logisztikai képességeinek megerősítéséhez

A logisztikai járművek döntő szerepet játszanak a harci egységek működési hatékonyságának biztosításában, lehetővé téve a gyors reagálást és az azt követő terepen való kirakodást. A nehéz harcjárművek szállításának képessége kulcsfontosságú képesség a nemzet- és szövetségi védelemben. A HX81 kiegészíti a Bundeswehr SLT nehézszállító járművét. A védelem nélküli HX81 mellett a Rheinmetall szintén szállítja a Mammut védett nehézszállító járművet, valamint az UTF védelem nélküli szállítójárművet és a WLS horgos rakodórendszert.

2018 óta a Rheinmetall több mint 4000 katonai teherautóval szállított a Bundeswehrnek. Az UTF és a WLS mellett a SaZgM 70t nyergesvontató alkotja a Bundeswehr logisztikai gerincét.

Forrás: Rheinmetall Sajtóközlemény 2023. május 29.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük