Címkép: a Leopard 2A7 harckocsi, amelynek továbbfejlesztése alapján készül a most leszerződött Leopard 2A8 harckocsi

Németország 18 darab Leopard 2A8-as fő harckocsit vásárol az Ukrajnába küldött harckocsik helyett

Németország 18 darab új Leopard 2A8 fő harckocsi gyártására adott szerződést a Krauss-Maffei-Wegmann-nak (KMW), az Ukrajnának átadott ugyanennyi Leopard 2A6 harckocsi pótlása céljából.

A Bundeswehr Szövetségi Berendezések, Információtechnológiai és Használati Hivatala (BAAINBw) szerint a megállapodás azt követően született meg, hogy az ország parlamentje szerdán jóváhagyta az akvizíció mintegy 525 millió EUR  finanszírozását.

A 18 harckocsi szállítását 2025-ben kell megkezdeni, és a tervek szerint 2026 végéig mindegyiket átadják a Bundeswehrnek. A szerződések opcióként tartalmazzák további 105 harckocsi szállítását is. A Bloomberg korábban arról számolt be , hogy a beszerzés összköltsége 2,9 milliárd EUR lenne, ha élnének a többi járműre vonatkozó opcióval.

A Leopard 2A8 harckocsik a 2A7V változatra épülnek, kiegészítve a Rafael Trophy Active Protection System integrálásával. „A csapatok így egy korszerű és nagy teljesítményű rendszert kapnak, amely kiválóan ötvözi a védelmet, a hatékonyságot és a mobilitást” – áll a BAAINBw közleményében.

A Stratégiai Tanulmányok Intézete (IISS) szerint Németország jelenleg 321 Leopard harckocsiból álló flottával rendelkezik, nem számítva a raktárban lévőket.

Miután az eszkalációtól való félelem miatt sok vonakodás volt afelől, hogy adjon-e nehézfegyvereket Ukrajnának Németország, végül 2023 januárjában bejelentette, hogy ezt megteszi, jóváhagyva 14 Leopard 2A6 járműből álló kezdeti szállítást (azóta további négy darabot szállítottak). Fentieken túl Németország hozzájárult ahhoz, hogy más európai Leopard üzemeltetők is megtegyék ugyanezt. Berlin 2023 februárjában azt is közölte, hogy „legalább” 100 darab Leopard 2A5 harckocsit ajándékoznak saját készletből, valamint Dániából és Hollandiából.

Ezenkívül az IISS megjegyezte, hogy „néhány” német Leopard 2A4 harckocsit szállítanak Csehországba és Szlovákiába, az általuk Ukrajnába küldött harckocsik helyett. Csehország az IDET 2023 kiállításon már be is mutatott 1 Leopard 2A4 harckocsit egy T-72 társaságában.

A KMW csütörtöki közleményében külön is közölte, hogy a fenti megrendelésen túl a német kormány „megbízta” tizenkét új PzH 2000 tarack gyártását a német tüzérség számára, amely opcióként szerepelt egy korábbi, eredetileg 2023 márciusában aláírt megállapodásban.

Forrás:

https://breakingdefense.com/2023/05/germany-buys-18-leopard-2a8-main-battle-tanks-to-replace-those-sent-to-ukraine/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük