USA és holland finanszírozás alapján a cseh Excalibur Army cég 90 tankot modernizál Ukrajna számára

Forrás:

https://media.defense.gov/2022/Nov/04/

https://www.currenttime.tv/a/tanki-dlya-kieva-v-cheshskoy-brone-kak-na-zavode-v-shternberke-moderniziruyut-oruzhie-dlya-vsu-spetsreportazh-nastoyaschego-vremeni/32159131.html

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma, Hollandia Védelmi Minisztériuma és a Cseh Köztársaság Védelmi Minisztériuma 2022. november 4.-én közös közleményt adtak ki.

A közlemény arról szól, hogy válaszul Oroszország Ukrajna elleni agressziójára, az ukrán fegyveres erők támogatására az Egyesült Államok és Hollandia együttműködik a Cseh Köztársasággal, 90 darab felújított T-72B tank Ukrajna számára történő biztosításában.

Ezek a tankok a cseh védelmi ipar készletéből származnak majd.

Az Egyesült Államok és Hollandia közösen finanszíroz egy cseh ipari kezdeményezést. A projekt értéke körülbelül 90 millió dollár. Az Egyesült Államok 45 tank helyreállítását, a holland kormány pedig további 45 tank helyreállítását fizeti.

Ezeknek a T-72B harckocsiknak a szállítása azonnal megkezdődik, amint a vonatkozó szerződéskötési műveletek befejeződnek. A tankok egy része 2022 decemberének vége előtt áll majd Ukrajna rendelkezésére, a további szállítások 2023-ban fejeződnek be.

A tankok felújítását és modernizálását a cseh Excalibur Army cég fogja végrehajtani.

A cég Csehországban, Sternberk városában található. Az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatás miatt a projekt kapcsán az Excalibur Army üzemének 150 fővel kellett megnövelnie a létszámát. Külön érdekesség, hogy még ukrajnai menekültek is dolgoznak a gyárban.

A felújítás alapanyagát képező használt tankokat sok forrásból kell megvásárolni, mivel azok egy részét a szabadban tárolták, és alkatrészeiket leszerelték eladásra.

Egy tank felújítása és korszerűsítése több héttől több hónapig tart, elsősorban a járművek rossz állapota miatt.

A műszaki szakemberek azt mondják, hogy sok esetben nem csak felújítani kell a tankokat, hanem a „nulláról” kell megépíteni azokat.

Az elavult eszközöknek és optikákat kiszerelik a régi tankokból, majd éjjellátó eszközöket, hőkamerákat, kommunikációs rendszereket és az irányítást megkönnyítő automatikát szerelnek be. Fentieken túl reaktív páncélzatot is kapnak.

Az üzem szakemberei megjegyzik, hogy bár egy ilyen modernizáció döntően megváltoztatja a Т-72 tank képességeit, nem alakítja át másik járművé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük