A lengyel honvédelmi minisztérium vezetője Mariusz Błaszczak miniszterelnök-helyettes 2023. január 2-án jóváhagyta egy újabb tétel (70 000 darab) GROT (magyarul: Nyílhegy) karabély lengyel hadseregnek történő szállítását

Forrás: https://fabrykabroni.pl/:

https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/kolejne-karabinki-grot-dla-zolnierzy-wojska-polskiego

A 188,65 millió dollár (zl 826 millió) értékű új szerződés 70 000 Grot karabély szállítását foglalja magában a C16 FB-A2 5,56 × 45 mm-es kaliberű változatban.

A GROT-ok jó fegyverek, amelyek nagyon népszerűek a lengyel hadsereg katonái körében. Ez egy olyan fegyver, amely Ukrajnában is bevált. Jelenleg 70 000 darab GROT karabélyt rendelünk, de tárgyalunk egy újabb melléklet aláírásáról is. Célunk, hogy a lengyel hadsereg minimum 300 000 katonáját ellássuk, így a karabélyrendelések kapcsán minimum ekkora darabszámról beszélhetünk. De elő kell készíteni azokat a karabélyokat is, amelyek a tartalékosok felszerelései lesznek.” – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium vezetője.

Az 5,56 mm-es GROT gépkarabélyt a radomi Fabryka Broni „Łucznik” fejlesztette ki a Katonai Műszaki Egyetemmel együttműködve, a TYTAN Advanced Individual Combat Systems (ZISW) program részeként megvalósuló Modular Small Arms System (MSBS) projekt keretein belül. 

A fegyver moduláris felépítése lehetővé teszi a gyors alkalmazkodást a felhasználói igényekhez, a karabély pedig számos konfigurációban és változatban kapható, klasszikus és bullpup rendszerű kivitelben egyaránt.

A gyárral 2020. júliusában megkötött  megállapodás melléklete értelmében Fabryka Broni „Łucznik” 2026 végéig 70 000 fegyverrel látja el a lengyel fegyveres erőket. Az összes meglévő megállapodást és mellékletet figyelembe véve a megrendelés jelenleg összesen közel 100.000 darab karabélyra terjed ki. A lengyel hadsereg katonái e szerződés értelmében már 17 000 MSBS GROT-ot kaptak.

A fegyver teljesen lengyel konstrukció. A rendszer lehetővé teszi az alábbi fegyverkonfigurációk létrehozását.

  • Alap karabély gránátvetővel
  • Géppisztoly
  • Mesterlövő puska
  • Golyószóró.

A moduláris felépítés lehetővé teszi számos konstrukciós megoldás megalkotását alapelemekre építve, azaz csőszerelvény, vevőszerelvény, csavartartó összeállítás. A fegyver gyors módosítása a végfelhasználó által az igényeknek megfelelően lehetséges. Magas ergonómia és teljes testreszabhatóság, jobb- és balkezes felhasználók számára. A fegyver modern, a jövő harcterére szabva.

Az MSBS GROT már négy ország fegyveres erőinél van rendszerben. 2017 óta ezeket a karabélyokat a lengyel fegyveres erők használják. Ezt követően a lengyel kormány támogatásának részeként a GROT karabélyok az ukrán fegyveres erők felszerelésébe is bekerültek, ahol a jelenleg is zajló fegyveres konfliktusban harcban bizonyítanak. 2022-ben a radomi Fabryka Broni „Łucznik” MSBS GROT karabélyokat szállított az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának. Ugyanebben az évben egy egyelőre meg nem nevezett kelet-afrikai országnak is történt szállítás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük