Németország 300 000 darab 35 mm-es lőszer gyártását rendelte meg a Rheinmetalltól Ukrajna számára

Forrás: Rheinmetall sajtóközlemény 2023. 02.15.

A Rheinmetall több százezer 35 mm-es kaliberű lőszer gyártását kezdi meg az ukránok által használt Gepard légvédelmi fegyverek számára. A német konszern sajtóközleményt adott ki arról, hogy a német védelmi minisztériumtól 300 000 darab lőszer gyártására kaptak megrendelést.

Ezeket a 35 mm-es kaliberű lőszereket az Ukrajnának szállított Gepard rövid hatótávolságú mobil légvédelmi rendszerekhez használják majd.

A megrendelés értékéről a Rheinmetall a tőle megszokott talányos stílusban az alábbiak szerint nyilatkozott:

” A megrendelés értéke a több millió eurós alsó háromjegyű tartományba esik ” – mondta Rheinmetall képviselője.

A megrendelés alapján két típusú lőszer kerül szállításra:

Az első típusú lőszer, az Armor Piercing Discarding Sabot – Tracer [APDS-T] nyáron érkezik majd Ukrajnába mintegy 150 000 darab. 

A második típusú lőszer a High Explosive Inendiary – Tracer [HEI-T]. Ezek gyártására át kell állítani a gyártósorokat, valamint maga agyártás is több  időt vesz igénybe.  A Rheinmetall szerint a HEI-T leszállítására 2024-ben kerül sor.

Unterlussban (Alsó-Szászország) található üzemében a Rheinmetall jelenleg további kapacitást épít közepes kaliberű lőszerek gyártására. Az új gyártósor megépítésével a Rheinmetall a lőszer iránti drámaian megnövekedett globális keresletre reagál.

Emlékeztetni kell arra, hogy az ehhez a felszereléshez való lőszerrel való ellátás kérdése azonnal felmerült, miután Németország bejelentette a Gepard átadását az ukrán fegyveres erőknek. 

De a lőszerrel való ellátás problémákba ütközött az alábbiak miatt:

Tavaly év közepén derült ki, hogy Németországnak a lőszerből nincs elegendő készlete, ezért Berlin pótmegoldásként kénytelen volt másik gyártó után nézni. Svájc egyike azoknak az országoknak, ahol ezeket gyártják, de a svájci törvények nem teszik lehetővé a fegyverexportot háborúban álló országokba.

Berlin később más lehetőségeket igyekezett feltárni, nevezetesen korábban leszállított lőszerek visszavásárlása szerepelt a tervek között. Katar volt az, amelyik évekkel ezelőtt megvásárolta a Gepardot és a hozzávaló lőszert. Mivel ez a lehetőség nem jött össze, ezért átmenetileg megoldást találtak egy skandináv ország gyártójánál. Sajnálatosan ez a lőszer gyújtáshibát produkált. A hiba kijavítása után Ukrajnának fokozatosan kezdték leszállítani a szükséges 35 mm-es lőszereket. Úgy tűnik, hogy ebből a forrásból nem sikerült elegendő lőszert beszerezni, ebben a helyzetben született meg a Rheinmetall számára leadott gyártási rendelés.

Néhány információ a Gepárdról:

A Gepard egy német önjáró légvédelmi löveg. A Gepard az 1970-es évek közepén lépett szolgálatba a német hadseregben. Célja az alacsonyan repülő tárgyak – elsősorban a drónok és helikopterek – elleni küzdelem. Alacsonyan repülő repülőgépek lelövése is lehetséges.

Valamivel több mint 50 Gepardra lenne szükség az ukrajnai fronton. Kijev tavaly július végén kapta meg az első hármat. Az ukrán hadseregnek jelenleg 30 Gepardja van, és további 7 átadására készülnek.

A Gepard két 35 mm-es Oerlikon GDF gépágyúval van felfegyverezve, mindegyikben 320 légvédelmi töltémy és 20 páncéltörő töltény. A másodlagos fegyverzet két négyes, 76 mm-es füstgránát-kibocsátót tartalmaz.

Az önjáró légvédelmi lövegek iránti kereslet növekedést vélhetően az iráni drónok tömeges megjelenése okozta. Az iráni drónok alacsony magasságban rajban (5 drón egy csoportban) támadnak és az ellenük való védekezés nem könnyű. A jelenlegi eszközökkel szinte csak rövid idővel a becsapódásuk előtt lőhetőek le, ehhez használhatóak fel eszközként a Gepárd lévédelmi lövegek.

2 thoughts on “35 mm-es lőszerek gyártása Ukrajnának”
  1. Sok cikket lehet olvasni a blogban is és egyéb internetes oldalakon, de kevés információ van az ezekhez szükséges lőporok gyártásáról.
    Örömmel olvasnék e témában is a blogban.

    1. Szakemberekkel konzultálva a lőporok gyártásával kapcsolatban feladott kérdésre a válasz az alábbi:
      A Rheinmetallal történő kooperáció során a gyártáshonosítás első fázisában minden összetevő -ideértve a lőport is- a kooperáló partner(ek)től érkezik. A későbbiekben megtörténik majd az importált összetevők kiváltása hazai termékre, erről azonban jelenleg további információ nem áll rendelkezésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük