328 millió eurós megrendelés Romániából a Rheinmetallnak a NATO-partner légvédelmi rendszereinek modernizálására

A román védelmi minisztérium szerződést kötött a Rheinmetallal az ország Oerlikon GDF 103 légvédelmi tüzérségi rendszereinek alapos modernizálására. A düsseldorfi székhelyű technológiai vállalat számára ez az első jelentős megrendelése Romániától, amely a NATO és az EU tagállama. A mintegy 328 millió euró értékű szerződés négy rendszer szállítását, valamint képzést, pótalkatrészeket és egyéb szolgáltatásokat foglal magában. Két rendszert kell szállítani a következő két éven belül, és további kettőt három éven belül.

„A román kormánynak ez a jelentős, első alkalommal kapott megrendelése erősíti jelenlétünket Közép-Európában. Ez is aláhúzza a Rheinmetall szerepét a földi légvédelmi rendszerek vezető szállítójaként. Ráadásul a megrendelés megerősíti az EU és a NATO védelmi képességeit Európa keleti szárnyán, aminek nagyon örülünk” – mondja Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatóságának elnöke.

A romániai Szatmárnémetiben, az ország ukrajnai és magyarországi határaihoz közel a Rheinmetall már hónapok óta üzemeltet egy szervizközpontot, ahol katonai járművek karbantartását és szervizelését végzi.

A megrendelt rendszerek mindegyike egy Oerlikon Skymaster TLCN tűzvezérlő rendszerből áll; egy X-Band Tactical Acquisition Radar 3D vagy X-TAR3D; hat 35 mm-es GDF009 TREO Oerlikon Twin Guns, beleértve az öntöltőt is; valamint két nagy teherbírású speciális teherautó a tűzvezérlő rendszer és a nyomkövető radar hordozására.

A Rheinmetall Skynex

Az Oerlikon továbbfejlesztett légvédelmi tüzérségi rendszere, a csoport Skynex légvédelmi megoldása egy moduláris, rugalmas földi légvédelmi rendszer álló objektumok és létesítmények közvetlen és rövid hatótávolságú védelmére. A technika legújabb szintjét képviselve, egyidejűleg akár négy célpontot is képes megütni nagyon kis hatótávolságon, beleértve a földi célokat is.

A Skynex termékcsalád ágyú alapú légvédelmi megoldásai különösen alkalmasak olyan közeli műveletekre, ahol az irányított rakéták nem hatékonyak. Az itt használt effektorok az Oerlikon gyorstüzelő automata ágyúk, amelyek 1100 lövés/perc tűzsebességgel és 4000 méteres maximális hatótávolsággal rendelkeznek.

Az elöregedett 35 mm-es Gepard légvédelmi harckocsi közelmúltbeli sikere Ukrajnában alátámasztja az ágyúalapú légvédelem figyelemre méltó hatékonyságát a légi fenyegetések – különösen a cirkálórakéták és drónok – leküzdésében, valamint a rövid hatótávolságú légvédelem fontosságát a modern hadviselésben.

A Gepardhoz képest a Skynex nem csupán a szenzortechnológia terén jelent generációs ugrást, több taktikai egység hálózatba kapcsolását és a magasabb szintű irányítási és irányítási rendszerekbe való beépítést. Egyedülálló harci hatékonysága a Rheinmetall programozható, késleltetett 35 mm-es Ahead lőszereinek használatából is adódik, ami maximális hatékonyságot biztosít kis, gyorsan mozgó célpontokkal szemben.

Címkép: GDF009 TREO Oerlikon Twin Guns

Forrás: Rheinmetall sajtóközlemény 2023.12.22.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük