Az USA hozzájárult 32 norvég F-16-os eladásához Romániának

Norvégia 32 darab korábban leszerelt F-16-os vadászgépet ad el Romániának. 2022 novemberében több hónapos tárgyalások után 388 millió euró értékű adásvételi szerződést írt alá a norvég és a román állam.

A szerződés érvénybe lépett, mivel az ügylet lebonyolításához az USA, a vadászgépek gyártója hozzájárult.

A megállapodás a repülőgépek adásvételén túl, a román légierő műszaki személyzetének képzését és pótalkatrész ellátását is tartalmazza.

„Most hajtjuk végre azt a megállapodást, amelyet tavaly novemberben kötöttünk Romániával. Ez a norvég F-16-osok eladása a román védelmi minisztériumnak. Ez fontos hozzájárulás lesz egy NATO-szövetséges légvédelmének erősítéséhez, és egyben új lehetőségeket teremt a norvég védelmi ipar számára. Az eladást mostanra a norvég és az amerikai hatóságok is jóváhagyták ” – mondta Bjørn Arild Gram norvég védelmi miniszter.

A vadászgépek Romániába szállítása előtt a gépeknek karbantartáson kell átesni.

Így a Norvég Védelmi Anyagügynökség (NDMA) meghosszabbította a Kongsberg céggel kötött megállapodást az F-16-os vadászrepülőgépek karbantartásáról Romániába történő eladás céljából. Az összes 32 vadászgép karbantartását végre fogják hajtani.

A megállapodás értelmében a norvég Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) vállalatot választották stratégiai partnernek, amely támogatást, karbantartást és képzést nyújt a romániai műszaki személyzet számára.

A Kongsberg Aviation Maintenance Services jelentős tapasztalattal rendelkezik az F-16-os vadászrepülőgépek RNoAF-flottájának nagyjavításában, karbantartásában, módosításában és különféle ellenőrzésében.

A KAMS több mint egy évszázada működik a repülőiparban. Jelenleg mintegy 350 főt foglalkoztat.

A KAMS-szel 2023. június 8-án bejelentett meghosszabbított szerződés értéke több mint 700 millió NOK (több mint 60 millió dollár). Ezt a szerződést is figyelembe véve a norvég állam „tiszta” bevétele a 32 gép eladását követően mintegy 328 millió dollár lesz, vagyis mintegy 10 millió dollár gépenként. Ez a vételi ár román részről igen jónak mondható, különösen azt figyelembe véve, hogy újonnan karbantartott repülőgépekről van szó, valamint a csomag képzést és tartalék alkatrészek szállítását is tartalmazza.

A vadászrepülőgépek átadását a román légierőhöz előzetesen 2023-2024-re tervezik.

Norvégia a fenti üzleten kívül másik 12 darab F-16-os vadászgépet is eladott az amerikai Draken International cégnek , amely ezeket pilóták harci kiképzésére használja majd. Ezt az eladást azonban az amerikai hatóságok még nem hagyták jóvá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük