Címkép: a 2S43 „Malva” tesztelésen Fotó: „Burevestnik” Központi Kutatóintézet Nyizsnyij Novgorod

Az orosz védelmi ipar, amelyet a Rostec állami vállalat illetékes vállalatai képviselnek, befejezte az ígéretes 2S43 „Malva” (Mályva) önjáró tarack kifejlesztését. Az új termék sikeresen átesett minden szükséges teszten, és jelenleg folynak az előkészületek az eszköz sorozatgyártásra.

A projekt eredményei:

Emlékeztető: a „Malva” projekt létezése 2019-ben vált ismertté. A Nyizsnyij Novgorodi „Burevestnik” Központi Kutatóintézet fejlesztette ki a Rostec Corporation „Uralvagonzavod” cégénél. 2020-ban a projekt elérte a prototípus elkészítésének szakaszát, amelyet aztán egy zártkörű rendezvényen bemutattak a megrendelőnek. Ezt követpően hamarosan megkezdték a terepi teszteket. Az ellenőrzések minden szakaszát, beleértve az állami teszteket is, több éven keresztül tervezték végrehajtani.

2023. május közepén Alekszandr Potapov, az UVZ (Uralvagonzavod) vezérigazgatója a MILEX-2023 fehérorosz kiállításon bejelentette, hogy a 2S43 „Malva” termék sikeresen átment az állami teszteken. A fegyver működése teljesen megfelelt a tervezési adatoknak, és jelenleg a gyártás megoldásán dolgoznak. Az UVZ vezérigazgatója nem részletezte a felszerelések csapatokhoz való átvételének időpontját, de jelezte, hogy erre hamarosan sor kerül.

A „Rostec” sajtószolgálata emlékeztetett arra, hogy a „Malva” fejlesztése a mobilitás növelésére irányult. A modern konfliktusok körülményei között a mobilitás elsőrendően fontos.

Új megoldások:

A 2S43 Malva projekt egy meglehetősen egyszerű és érdekes koncepció alapján készült, amelyet azonban a közelmúltig nem fejlesztettek ki Oroszországban. Általánosságban elmondható, hogy tüzérségi egység és segédrendszerek felszereléséről beszélünk egy megfelelő jellemzőkkel rendelkező autó alvázra. Ennek köszönhetően észrevehető műszaki és működési előnyökhöz juthat a vontatott és önjáró lánctalpas tüzérséggel szemben, de bizonyos korlátozások árán.

A „Malva” négytengelyes összkerék-hajtású BAZ-6610-027 „Voschina” alvázra épül, kétsoros fülkével. Egy ilyen gép 470 LE teljesítményű YaMZ-8424.10 dízelmotorral van felszerelve, amelynek köszönhetően akár 80 km / h sebességet is elérhet; utazótáv az autópályán – 1000 km. Az alváz lehetővé teszi, hogy autópályán és terepen is mozogjon.

Az alváz hátuljára egy tüzérségi egység van felszerelve egy 152 mm-es 2A64 tarackkal, ami a 2S19 „Msta-S” önjáró fegyverből származik. A tarack 47 kaliberű csővel rendelkezik. Betöltés – különálló hüvelykamrás mechanizmussal. A tarack az alvázra van építve, vízszintes mozgatási lehetőséggel 30°-on belül jobbra és balra, -3° és +70° közötti emelkedési szögben. A visszarúgás impulzusát leeresztett alaplap segítségével továbbítják a talajra.

A fegyver korszerű tüzelési rendszerrel van ellátva, amely gyors és pontos topográfiai helymeghatározást, tüzelési adatszámítást és célzást tesz lehetővé. A fegyverek felállítása és távozás előtti összecsukása minimális időt vesz igénybe.

A 2A64 tarack lehetővé teszi a „Malva” számára, hogy a 152 mm-es lövedékek teljes tartományát használja az Msta-S/B-hez. 30 lőszert szállítanak táolódobozokban az alvázon. Az önjáró fegyvert lőszerszállító jármű is kísérheti. A gránátokat és a lövedékeket manuálisan töltik be a tárolóból a fegyverbe.

Modern eszközökkel:

A Rostec belátható időn belül megkezdi a „Malva” termékek teljes körű sorozatgyártását a hadseregnek történő szállítás céljából. Az új felszereléssel együtt a szárazföldi erők rakétacsapatai és tüzérsége új lehetőségeket és előnyöket kap.

Amint azt a fejlesztő szervezetek többször is megjegyezték, a 2S43 a megnövekedett mobilitása révén kedvezően hasonlít a meglévő önjáró és vontatott rendszerekhez. A vontatott tüzérséggel szembeni előnyök nyilvánvalóak – a „Malva” önállóan mozog, és nincs szüksége traktorra. A lánctalpas önjáró fegyverek viszont veszítenek a kerekes önjáró fegyverekkel szemben az autópályákon és az utakon való mobilitásban, valamint az üzemeltetési és karbantartási kérdésekben.

Ugyanakkor az orosz hadsereg bármely „hagyományos” önjáró lövege bizonyos szempontból jobb, mint a „Malva”. A lánctalpas önjáró fegyvereket inkább durva terepen használják és folyamatosan védik a legénységet.

Általánosságban elmondható, hogy a 2S43 kerekes önjáró lövegeket nem szabad a meglévő lánctalpas önjáró fegyverek versenytársának tekinteni. Egy ilyen tarack tulajdonképpen a vontatott fegyverek helyettesítője. A különálló traktort hordozójármű váltja fel, ami a jellemzők egy részének növekedését biztosítja ésszerű projektköltséggel.

Ezenkívül a „Malva” köztes kapcsolatnak tekinthető az önjáró fegyverek és a vontatott fegyverek között. E két osztály jellemzőit és jellemzőit ötvözve a 2S43 olyan harci feladatokat is vállalhat, amelyek megoldása a meglévő tüzérség segítségével nehéz vagy nem praktikus.

Július 27-én a Rostec sajtószolgálata megerősítette a korábban nyilvánosságra hozott információkat az állami tesztek befejezéséről és a kész felszerelések hadseregnek történő jövőbeli szállításának előkészületeiről. A hivatalos üzenetben felidézték az új modell főbb jellemzőit, és rámutattak annak előnyeire más országok rendszereivel szemben.

A „Malva” fő előnyei a brjanszki autógyár 8×8 képletű kerekes alvázának használatához kapcsolódnak. Az alváz nyilvánvaló előnyöket biztosít az azonos kaliberű vontatott fegyverekkel szemben.

A közeljövő perspektívája:

Az orosz védelmi ipar folytatja a különféle típusú tüzérségi rendszerek fejlesztését, és új irányokat jelöl ki magának. A hazai gyakorlatban először a kerekes önjáró löveg projektje sikeresen átment a fejlesztés és a tesztelés minden szakaszán, és a közeljövőben új felszerelések várhatók a csapatoknál.

Az új 2S43 „Malva” modell harcjárművei pozitív hatással lesznek az orosz hadsereg tüzérségi alakulatainak általános képességeire és potenciáljára. Emellett segítségükkel tapasztalatot lehet szerezni az ilyen eszközök használatában, és a valóshoz lehető legközelebbi körülmények között – vagy akár katonai művelet részeként – kiértékelni. Ezen események eredményei alapján a hadsereg képes lesz következtetéseket levonni és meghatározni az önjáró tüzérség továbbfejlesztésének módjait, beleértve a kerekes irányt is.

Forrás:

https://topwar.ru/222649-sao-2s43-malva-posle-gosudarstvennyh-ispytanij-i-pered-postavkami-v-vojska.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük